Скупштина данас расправља о задужењу

Парламент Српске данас ће по хитном поступку расправљати о приједлозима Владе у вези са новим задужењима.

 

Тим одлукама предвиђено је да се Република Српска задужи за скоро 950 милиона марака кроз гаранције које планира да изда у овој години. И док у ДНС-у сматрају да треба подржати ове приједлоге Владе, у ПДП-у наводе да ће ауто-пут Бањалука-Добој коштати 503 милиона марака више, што оцјењују као пљачку грађана Српске.

Народни посланици по хитном поступку разматраће три одлуке о новом задужењу Републике Српске у износу од 950 милиона марака. У ДНС-у кажу да су ове одлуке усмјерене ка развоју Републике Српске због чега ће их подржати.

За опозицију је нечувено тражити од Парламента да се по хитном поступку усвајају одлуке које ће, сматрају, имати дугорочне финансијске посљедице.

У ПДП-у тврде да Влада Српске крије документе који иду уз одлуку о задужењу за ауто-пут Бањалука-Добој. Коначна одлука је, наводе, на ратификацији у заједничким институцијама БиХ.

Опозиција подржава изградњу ауто-пута, али по реалној цијени што ће, како најављују, рећи и у Парламенту Српске, а занима их и шта ће бити аргументи владајућих.

Осим задужења од 100 милиона за завршетак ауто-пута Бањалука-Добој, Влада Српске тражи 100 милиона марака за реструктурирање „Жељезница Републике Српске“, али и дозволу да у овој години изда укупно 750 милиона марака гаранција. И док су у опозицји против ових задужења, владајући немају ништа против.

Почетак сједнице заказан је за 10.00 часова.