Служен парастос за 16 убијених Срба у Сердарима

Код спомен-обиљежја у селу Сердари и на мјесном гробљу Кукавице у општини Котор Варош данас је служен парастос за 16 Срба које су на данашњи дан прије 29 година убили припадници муслиманских снага.

Парастос за убијене чланове породица Сердар, Тепић и Бенцуз служио је протојереј Станоја Зељковић уз саслужење још три свештеника.

Вијенце код спомен-обиљежја положили су предсједник општинске Борачке организације Котор Варош Миладин Савановић и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Њихова заједничка порука била је да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих јер је почињен над недужним цивилима.

Савановић је поручио да жртве овог злочина никада не смију бити заборављене.

,,Познато је да је значајан број непријатељских војника учествовао у овом нападу, а само један човјек је процесуиран. Апелујем на оне који дијеле правду – да то чине на основу чињеничног стања и тежине злочина, односно да адекватно осуде злочинце“, рекао је Савановић и додао да је једини гријех невино страдалих што су били православни хришћани.

Сакан је истакао да никада не смије бити заборављено оно што се 17. септембра 1992. године догодило у Сердарима и да се треба сјећати жртава, али и сваког борца који је стварао Републику Српску.

Злочин у Сердарима један је од највећих и најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине.

Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири, а најстарија 60 година.

У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Тепић /4/, Никола Дукић /40/, те Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора.