Смрдибубе окупирале домове, а новца нигдје.

Смрдибубе или смрдљиви мартини мора су грађана широм РС, а најезда је посебно примјетна ових октобарских дана, док стручњаци кажу да су за све криве климатске промјене, те да ове бубе не воле хладноћу, па зато бјеже у куће.

Анкица К. из Бањалуке истиче да их ове године има много више него раније.

“Посљедње двије седмице ситуација је неиздржива, убише нас смрдибубе у Бањалуци. Чим оставим отворен прозор, одмах улијећу у кућу. Покупим веш са балкона, а на њему прикачене смрдибубе”, казала је она.

Бранимир Њежић, доцент на Пољопривредном факултету у Бањалуци, истиче да смрдљиве бубе или смрдљиви мартини нису опасни по човјека, али да их ове године има много више него раније.

“Не могу никако људима да нашкоде, оне за презимљавање траже неко топлије и скривено мјесто, тако да не чуди то што их има доста у кућама и становима”, казао је Њежић и додао да су климатске промјене проузроковале миграцију ових буба, које се брзо размножавају.

Према његовим ријечима најбољи начин заштите је постављање комарника на прозоре и врата.

“Међутим, ни ово рјешење није у потпуности успјешно будући да ови досадни инсекти проналазе пукотине ширине само два милиметра”, казао је Њежић и додао да, поред тога што нису штетне за људе, нису штетне ни за биљке.

Међу људима постоји вјеровање да смрдљиве мартине не треба убијати, те да доносе новац, односно да привлаче добитак. Постоји и узречица: “Кад смрдљиви мартин уђе у кућу – биће пара!”

“Кажу да мартини доносе новац, мени су окупирали кућу, али ме и даље прати беспарица, новца нема нигдје, али зато има смрдибуба колико хоћеш”, каже једна Приједорчанка.

Њежић шаљиво истиче да је недавно срео комшију који је уплатио десет спортских тикета, јер је видио десет смрдљивих буба.

“На ваша настојања да их ухватите и избаците на хладноћу, оне ће реаговати у самоодбрани и ка вама штрцнути смрдљиву течност”, објаснио је Њежић.

Према његовим ријечима, најбезболнији начин на који би требало да их уклањате је да им дозволите да они пређу на папир па да их онда избаците вани.

“Ови инсекти не траже неку посебну храну, односно не можемо их намамити, не постоје неке клопке на које би их могли хватати”, појаснио је Њежић и додао да постоје двије врсте, зелене и смеђе смрдибубе.

Ива Миљевић, из Центра за животну средину, истиче да је појава већег броја смрдибуба искључиво због промјене климе, због које је и најезда разних других инсекта.

“Смрдибубе нису штетне, једино смрде, односно имају те жлијезде којима се бране од предатора, јер када се узнемире и када их покушавате убити, оне испуштају тај непријатни мирис”, казала је Миљевићева.

Према њеним ријечима, смрдибубе не треба убијати, него их на што безболније начин избацити вани.

“Ове бубе не подносе хладноћу. Зато, када дође јесен, оне почињу да се боре за голи живот и траже склониште негде гдје је топло, тек да презиме“, истиче Миљевићева.