Снијег и хладноћа повећали цијену огрјева

Грађани током цијеле године набављају дрва, а потражња је тренутно толико велика да га је нестало у неким пиланама.

Снијег и хладно вријеме повећали су цијену огрјевног дрвета, тако да купци за једну палету треба да издвоје до 210 КМ, потврдили су у пиланама.

“Палета дрвета за огрјев, у којој се налази 1,70 метара кубних, током љетног периода коштала је 180 КМ, а због јако хладног времена посљедњих неколико дана је поскупјела, тако да купци сада за њу треба да одвоје 210 КМ”, рекли су у једној пилани.

Милан Р. из Росуља каже да је прије неколико дана купио двије палете дрва, које је платио 400 КМ.

“У септембру прошле године купио сам 10 кубних метара дрвета, али из страха због хладних дана и могуће несташице дрвета, одлучио сам да их набавим још“, рекао је он.

У огласима цијене варирају, тако да се дрва за огрев могу наћи од 75 КМ до 95 КМ по метру кубном, док се палета може наћи и за 190 КМ.

Све више грађана дрва набавља у прољеће или љети јер, како кажу, тада имају довољно времена да се осуше до зиме и да боље грију.

Има и оних који дрва набављају током цијеле године, а разлог томе су често лоше финансије, јер велики број грађана не може одједном одвојити новац за сав потребан огрев током зимске сезоне, него купују по неколико метара када имају новца па су тако зими принуђени да дрва набављају по много вишим цијенама.

“За једну огревну сезону треба ми око 15 метара кубних дрвета, тако да годишње за дрва издвајам око 1.125 КМ“, каже Владимир М. из Залужана.

У сеоским подручјима дрва се могу наћи по нешто нижим цијенама, тако за један кубни метар нарезаних дрва, односно метарице, купци треба да издвоје од 60 КМ до 75 КМ, а за изрезана и исцијепана од пет КМ до 10 КМ више.

Славко Топић, трговац дрвима, рекао је да се дрва продају константно током цијеле године, а да љети дрва одједном колико им је потребно за цијелу сезону узимају они који имају веће приходе, док грађани који имају мања примања узимају дрва током цијеле године.

Цијене

Палета           190 КМ – 210 КМ
Неизрезана дрва   60 КМ – 95 КМ
Изрезана дрва      70 КМ – 105 КМ