Шњегота не размишља о оставци, СДС тражи Тегелтијину оставку

“Позивамо све стране на смиривање тензија и на крајње аргументован и демократски дијалог у Народној скупштини о свим отвореним питањима” – то је одговор главног ревизора на јучерашњи позив Милорада Додика да поднесе оставку.

Из текста саопштења за јавност јасно је да је Душко Шњегота игнорисао Додиков захтјев. Понавља да је радио све по закону. Позива се на независност и слободу од било којег политичког утицаја.

“Напомињемо да би у свакој могућој варијанти расплета актуелних догађаја у наредном периоду, на првом мјесту требало имати потребу да се очувају професионални углед и дигнитет Главне службе за ревизију. У том смислу, Главна служба за ревизију свакако је важнија од било ког главног ревизора, те је неопходно осигурати све неопходне претпоставке за њено несметано функционисање”, каже се у саопштењу.

Са Владом Српске Шњегота је овај пут на истој таласној дужили. Али не због консолидованог буџета већ тврдње главног ревизора да би расправу требало преселити у скупштинске клупе.

“Не знам шта је новонастала ситуација осим да главни ревизор има једно виђење, Влада друго али се слажем са вама, па и са њим, ако је то рекао, да је Народна скупштина мјесто гдје се та цјелокупна проблематика разрјешава”, казала је Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

У Народну скупштину још није стигао никакав захтјев за смјену. И док се у СНСД-у не оглашавају о томе да ли ће то да ураде већ на наредној сједници – опозиција и данас реагује. И док се министар финансија не оглашава, у СДС-у траже његову оставку – и да се организује јавно саслушање Зорана Тегелтије и Жељке Цвијановић.

“Не ревизора јер он је завршио свој посао урадио, него њих двоје јер су они били дужни унутар рока од 90 дана, када добију нацрт извјештаја о ревизији, да поднесу примједбе. Ми инсистирамо да се те примједбе објаве да видимо који су стварни разлози напада на личност ревизора”, рекао је Славиша Раковић, члан Социјално-економског савјета СДС-а.

Нико нема право да спријечи министра да јавно износи мишљење о извјештајима који је сачинила било која институција, узвраћају из Министарства финансија. Још једном су оптужили Шњеготу да је извјештајем лажно представио стање у Српској.

Законом о ревизији јасно је предвиђено кад и како Народна скупштина може да разријеши главног ревизора и његовог замјеника. Прва варијанта је да сами поднесу оставке. Друга је да нису у могућности да обављају дужност дуже од пола године. Милорад Додик вјероватно рачуна на трећу опцију у којој пише да парламент о смјени може да расправља уколико се ревизор затекне у кршењу одредби члана 9. истог закона.

“Тај члан 9. нам управо говори да главни ревизор и његов замјеник су дужни да обављају функције главне службе за ревизију независно, објективно и у складу са ИНТОСАИ ревизорским стандардима”, изјавио је Марко Аћић, генерални секретар Народне скупштине РС.

Након објаве ревизије за консолидовани буџет, прво се на главног ревизора обрушио министар финансија. Јуче је, након састанка владајуће коалиције, Милорад Додик запријетио главном ревизору да сам да оставку, или ће бити смијењен. АТВ