Шок због анкете: Траже обим главе!

Запосленима у нафтној индустрији у РС недавно је упућен необичан захтјев послодавца да попуне анкету, у којој се тражи да наведу чак и обим главе и врата, те личне податке родбине.

Ова анкета подијељена је прије десетак дана, а наведено је и да уношење нетачних података може да утиче на одлуку о њиховом запошљавању. У анкети у Рафинерији уља у Модричи тако се од радника тражи да наведу гдје су све радили, гдје су све становали и које су им финансијске обавезе, али најдискутабилнија су питања која се односе на личне податке њихове родбине, укључујући и бивше супружнике, дјецу, браћу и сестре. Радници би за све њих требало да напишу гдје живе, гдје раде, па чак и да ли је неко од њих осуђиван.

Из Синдиката енергетике РС истичу да је исто тражено од свих запослених у нафтној индустрији, те упозоравају да је таква анкета недопустива, јер задире у приватност радника и њихових породица, али и ствара атмосферу неизвјесности и напетости међу запосленима.

– Многи запослени су од нас тражили савјет шта да раде и рекли смо им да попуне само оно што су општи подаци, а празно оставе све што задире у интиму. Уопште није јасна сврха те анкете. У њој се тражи да се наведе и колики ко има обим главе и врата, што заиста није нешто што послодавац мора да зна о раднику и зато мислимо да је то непотребно и на одређени начин удар на достојанство радника. То највише личи на неко стварање страха код радника. Пословодству савјетујемо да енергију, умјесто тога, усмјере на потписивање колективног уговора – истиче предсједник Синдиката енергетике РС Слободан Остојић.

„Превенција“

На питања зашто је од запослених тражено да попуне ову анкету, за које потребе предузећа се прикупљају такви подаци, те да ли сматрају да крше права радника на приватност, из „Оптима групе“, која управља рафинеријама у РС, одговарају да је циљ анкета и других активности „унапређење мјера безбједности, како за свако појединачно радно мјесто, тако и за компанију у цјелости“.

– Наведене мјере имају превентиван карактер, па се сходно томе анкете проводе на основу принципа добровољности. Запослени имају могућност да на исте одговоре у потпуности, дјелимично, као и да не одговоре на питања из анкете – наводи се у одговору „Оптима групе“.

Беспотребни подаци

Из Агенције за заштиту личних података у БиХ, међутим, подсјећају да је законом прописано да се лични подаци обрађују само у мјери и обиму који је неопходан за испуњење одређене сврхе.

– Овај принцип значи да уколико закон не прописује који се подаци обрађују, онда се узима минималан обим личних података, који је потребан да би се постигла сврха такве обраде. Неспорно је право и обавеза послодавца да располаже тачним и аутентичним личним подацима запослених који се односе на његов идентитет, а што се доказује јавним исправама, а не захтијевањем додатних образложења од запосленог. Међутим, подаци о родбини и сродницима запосленог по аутоматизму нису неопходни послодавцу, осим ако запослени не захтијева остваривање неког права из радног односа – наводе из Агенције.

Посао и приватни живот

У појединим ситуацијама је неопходно да послодавац у сврху извршења законских обавеза, без захтјева и сагласности запосленог, буде упознат са појединим сегментима његовог приватног живота. То су ситуације када је послодавац обавезан, у циљу извршења судске пресуде, да изврше обуставу исплате дијела плате запосленом ради плаћања алиментације, провођења административне забране и слично, наводе у Агенцији за заштиту личних података