Споразум о поштовању етичког кодекса за политичке кандидате на локалним изборима 2016. године

Политичке партије имају за циљ политички, економски, социјални и културни развој наше општине и вјерују да се ови заједнички циљеви могу најбоље постићи кроз слободан и отворен демократски процес заснован на слободним, праведним и транспарентним изборима.

Потписивањем овог споразума слажемо се да у име наших партија, активиста и кандидата спроведемо изборне кампање у условима демократске толеранције у којима ће се политичке активности одржаване током изборног периода бити у складу са важећим законима, са поштовањем према активистима и кандидатима опонената, без страха од насилног убјеђивања и малтретирања и увијек поштујући бираче наше општине као најзначајније учеснике у демократском процесу.

1. Придржавати се свих закона и стандарда који регулишу изборни процес; (законитости)
2. Поштовати право бирача да слободно гласају у складу са својим увјерењима и уздржавати се од употребе било каквог притиска који могу да утичу на избор бирача; (право на слободу гласа)
3. Користити чињеничне доказе у прилог својим аргументима и уздржавати се од клеветања других кандидата или кориштења информација која се тичу приватног или породичног живота других кандидата; (поштење, праведност и поштовање других кандидата)
4. Избјегавати искориштавање свог положаја у јавном, приватном или непрофитном сектору како би се вршио притисак на бираче или илегално користила средства за подршку своје кампање; (праведност, једнакост у поступању)
5. Избјегавати кориштење реторике мржње или предрасуда на основу расе, пола, вјере, националности или политичких увјерења; ( поштење, поштовање према другима)
6. Побринути се да све активности кандидата током кампање као и њихових присталица / чланова странке слиједе ове принципе и осудити све потезе током кампање који крше ова начела. (одговорност)

Апелујемо на све политичке субјекте на подручју општине Котор Варош који ће узети учешће на предстојећим Локалним изборима 2016. године да текст овог Споразума објаве на својим веб страницама.