Sprema li Vlada kupovinu poslanika za podršku odluci o prodaji „Ljubije“?

Radno vrijeme Skupštine Republike Srpske skraćeno je ove sedmice za jedan dan, pa će rasprava o Vladinoj odluci o prodaji „Ljubije“ na dnevni red stići tek sljedeće sedmice. Opozicija tvrdi da se radi o pokušaju obezbjeđivanja podrške za prodaju. Istovremeno, opozicija je pripremila inicijativu za smjenu Vlade Republike Srpske.

Rasprava o prodaji „Ljubije“ je, skraćivanjem radnih dana Skupštine, prolongirana. Skupština neće raditi u petak, pa će se o ovoj temi raspravljati sljedeće sedmice. Opozicija je sigurna da je u pitanju pokušaj SNSD-a i Socijalističke partije da kupe podršku poslanika koja im nedostaje za prodaju državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“.

Vukota Govedarica najavljuje da će „bilo ko od poslanika SDS-a, ako glasa za odluku o prodaji `Ljubije`, automatski biti izbačen iz stranke“.

Dragan Čavić poziva na „raspuštanje Parlamenta ukoliko dođe do nove kupovine poslanika“.

DNS uvjerava da kakva god odluka da bude, „ona neće direktno uticati na vladajuću koaliciju“.

SNSD tvrdi da „ne znaju ništa o skupljanju glasova za prodaju i da će svi njihovi poslanici glasati u skladu sa stavom stranke“.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske Radovan Višković misli na slučaj Simune Žakule koja je napustila Klub SDS-a u Skupštini.

„Odmah nakon toga je isključena iz stranke“, potvrdio je Vukota Govedarica.

Žakula tvrdi da njena odluka nema veze sa „Ljubijom“, već sa nezadovoljstvom u stranci, prije svega u Doboju.

Ona kaže „da su najveći problemi poslovne prirode između firme njenog supruga Komunalnog preduzeća `Progres` i gradonačelnika Obrena Petrovića.

Istovremeno SDS, PDP i NDP su spremili materijal koji će u narednim danima uputiti u Skupštinu, a kojim traže smjenu Vlade Željke Cvijanović.

Ukoliko inicijativa za smjenu Vlade dođe, a doći će na dnevni red kada se već bude znalo da li je „Ljubija“ prodata, to će biti prvi pravi test i za partnere u vladajućoj koaliciji, bez obzira na to šta tvrde u DNS-u, jer ništa se ne dešava slučajno.