Срамотна одлука суда о акцизама

Уставни суд БиХ одбио је захтјев деветнаест посланика у ПД ПС БиХ за оцјену уставности сета закона о акцизама, којим су повећане акцизе на гориво, што је довело до поскупљења горива за 20 фенинга по литру. Сет закона о акцизама је у складу са уставом БиХ, наводи се у кратком саопштењу Уставног суда БиХ.

 

Одлука Уставног суда је сраморна и скандалозна, оцјењује једна од потписница апелације, шефица Клуба посланика СДС-а у ПД ПС БиХ Александра Пандуревић.

„Када смо предали апелацију упозорили смо да је Уставни суд под потпуном политичком контролом. Тамо су стране судије којима управља Европска делегација у БиХ, двојица судија ХЏ-а, СДА и СНСД-а – активне коалиције. Заиста је скандалозно да Уставни суд каже да је у реду да се донесе закон о који је на три језика написан у двије потпуно различите верзије. По овоме, можемо и у изборном закону на свом језику да усвојимо оно што нам одговара. шта то примјењујемо? Значи, ово је једна срамотна одлука Уставног суда“, рекла је за БН телевизију посланик СДС-а у ПД ПС БиХ Александра Пандуревић.

Доказано је колика је снага стала иза одлуке да се нови намети у виду акциза на гориво осигурају, тврди посланик Независног блока у ПД БиХ Сенад шепић.

„Актуелни политички лидери у БиХ и међународна заједница највећим дијелом оличена у представнику ЕУ у БиХ, Ларса Гунара Вигемарка су све учинили да се деси усвајање оног закона. Сада је и Уставни суд линијом мањег отпора донио одлуку овакву какву је донио“, рекао је посланик Независног блока у ПД ПС БиХ Сенад шепић.

шепић каже да се наставља борба за спрјечавање негативног утицаја повећања акциза за грађане.

„Да се до краја иде у смислу да се цијена марже ограничи. Да поскупљење које је услиједило што више на терет иде онима који највише зарађују, а то су дистрибутери нафте, а да што мање осјети обичан човјек“, додао је он.

Осим различитих текстова, за апеланте је спорна и хитна процедура увајања сета закона о акцизама, што значи да су остављени без могућности улагања амандмана. За сет закон о акцизама, односно путаринама, гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХЏ-а БиХ и ХЏ-а 1990, док су против били чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар, те посланици БПС-а и А-СДА.