Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš upisaće 168 učenika, u četiri stručne oblasti

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš upisaće u narednoj školskoj godini 168 učenika.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola danas je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Budući učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” moći će birati između četiri stručne oblasti elektrotehnika, ekonomija, pravo i tragovina, tekstilstvo i kožarstvo i mašinstvo i obrada metala.

U oblasti elektrotehnike planiran je upis jednog odjeljenja sa 24 učenika, koji poslije završetka školovanja stiču zvanje tehničar informacionih tehnologija. U području ekonomije, prava i trgovine predviđena su dva odjeljenja sa identičnim brojem učenika koji će se školovati za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac. Jedno odjeljenje sa 24 đaka planirano je u oblasti tekstilstvo i kožarstvo, a u njemu đe biti odškolovani budući obućari.

Najviše učenika biće upisano u oblasti mašinstva i obrade metala gdje su otvorena 72 mjesta za četiri zanimanja u tri odjeljenja. Planiran je upis po 24 učenika koji će se školovati za poziv mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar CNC tehnologija. U preostalo odjeljenje biće upisano po 12 učenika za stručne profile bravar i varilac.

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” uveo je za sljedeću školsku godinu dva nova smjera, dok zbog slabog interesovanja neće biti upisa učenika za tri zanimanja. Uvedeni su smjerovi tehničar CNC tehnologija i obućar, a s druge strane učenicima neće biti na raspolaganju gimnazija, te smjerovi kuvar i konobar.

Za nova zanimanja smo se odlučili zato što je Kotor Varošu potreban taj kadar, a to su sugerisali i poslodavci. U našoj opštini je najrazvijenija mašinska i obućarska industrija i preduzećima nedostaje stručnog kadra. S druge strane zbog male zainteresovanosti učenika biće ukinuta tri smjera rekla je za MKV direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić.

Upis učenika biće obavljen u dva upisna roka od  12. do 23. juna i od  3. do 14. jula. Redoslijed kandidata utvrđuje se prema broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi i posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci.