Српска 2,5 пута задуженија од ФБиХ

Република Српка,која се свакодневно задужује, 2,5 пута је задуженија од Федерације БиХ. Дуг Републике Српске се повећава и нема назнака да ће стати и у овој години, а  Фдерација БиХ је успјела да смањи дуг у прошлој години за чак 632 милиона КМ.

 

Република Српска се хвали да је испунила све услове за кредитни аранжман с ММФ-ом.  Власт Републике Српске је спремна на све што се тражи из Вашингтона како би добила новац од ММФ-а. Све оно што није урадила Федерација, јесте Српска и то прије рока. По принципу – што брже до новог задужења. што се тумачи великим успјехом.

„Сама чињеница да смо одавно испунили све услове за транше ММФ-а говори да смо способни да водимо политку, за разлику од ФБиХ која није усвојила буџет и то сада представља разлог ММФ-у да не реализује транше које је раније требао, као и буџет БиХ“, ријечи су предсједника Републике Српске и водеће странке СНСД-а Милорада Додика.

Некада је та политика, барем, према међународним кредиторима била потпуно другачија. Милорад Додик је често био жестоки критичар ММФ-а.

„“ Јадна је она земља која зависи од ММФ-а““ – говорио је некада Додик.

Из офанзиве у дефанзиву. Очигледно, ММФ није нешто што радује, али јесте нешто што се мора. Барем, ако је судити према изјавама предсједника Републике Српске.

Његово мишљење не ђели страначки колега и шеф финаснија у Влади Српске.

„“Аранжман са ММФ-ом није кључан са становиштва финансирања““ – изајвио је недавно министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Док се чека наставак аранжмана недостатак новца у буџету Влада покушава да обезбједи до сада највећим појединачним задужењем на бањалучкој берзи. Извршна власт ће наредних дана покушати да прода обвезнице Републике у износу од чак 100 милиона марака.

„“Финансисјска ситуација у Републици Српској није нимало лагодна. Јер морати да платите 50 % иницијалног буџета на име дуга јако смајује расположива средства за било које друге социјалне и развоје потребе““ – каже економски аналитичар Зоран Павловић.

РС је до сада имала 28 емисија дугорочних обвезница јавном понудом и задужила се преко милијарду марака. Економисти поручују да неће доћи до смањења задуживања на берзи без обзира на ММФ, јер изборна је година, а гласачи се морају привући,