Шта треба да једу труднице

У народу је уврежено мишљење да труднице могу да једу колико желе и шта желе, не водећи рачуна о килограмима, којих се касније већина тешко ослобађа. Међутим, да би плод правилно растао и развијао се неопходно је да се трудница исправно храни, наглашавају нутриционисти.

Први месеци трудноће праћени су врло често мучнинама и повраћањем, па оброци количински треба да буду што мањи, у краћим временским размацима. И обавезно треба да буду задовољене енергетске потребе плода и мајке. С обзиром на то да плод за свој развој узима резервне хранљиве материје мајке, она мора да унесе све што је неопходно. У супротном, беба за свој развој узима материје из мајчиних ткива, костију и зуба.

Стога се у исхрани труднице у раном гравидитету саветују чешћи оброци, и то по могућству на свака два сата. Пожељно је да буду мањи, без јаких мириса и зачина. У себи треба да садрже млечне напитке и млечни пудинг, воћне сокове, пахуљице попут корнфлекса, крекере, кекс без крема. Али и тост, сендвиче, кромпир печен у љусци, сушено воће…

Обавезно треба да уноси и градивне материје, односно беланчевине. У првим месецима трудноће оне су неопходне за брз раст фетуса. Беланчевине су основне градивне материје, које се услед недостатка угљених хидрата и масти користе и као извор енергије.

У том смислу, најбоље је да уносе посна меса и рибу, млеко и млечне производе са нижим процентом масти, а од јајета беланце. Обавезно треба да једу свеже и сушено махунасто поврће, које обухвата пасуљ, грашак, соју, сочиво. Житарице и коштуњави плодови такође треба да се нађу на њиховом менију, уз напомену да су све ове намирнице истовремено ризница гвожђа, фосфора, јода и витамина Б групе. што се тиче угљених хидрата, треба јести производе од кукурузног, јечменог и пиринчаног брашна.