Стојан Жупљанин нова жртва погрешног лијечења Срба у притвору Хашког трибунала

Стојан Жупљанин је нова жртва погрешног лијечења Срба у притвору Хашког трибунала, јер је имао два мождана удара за протеклих месец и по дана, а лечили су га – кафетином и таблетама за смирење?!

Тек након другог шлога, пре два дана, пребачен је у затворску болницу, где му је постављена дијагноза.

Жупљанин је бивши начелник Центра службе безбедности у Бањалуци и саветник председника Републике Српске за унутрашње послове. Прошле године Трибунал у Хагу правоснажно га је осудио на 22 године затвора због наводног ратних злочина над муслиманима и Хрватима у БиХ. Од тада у притвору у Схевенингену чека пребацивање у један од европских затвора.

Његов син Младен Жупљанин потврдио нам је да је Стојан пре 40 дана имао блажи мождани удар, да му се затворило десно око, ухо и укочила десна страна лица.

– Тражио је преглед лекара и они су му само давали кафетин и лекове за смирење. Месец дана је тако погрешно лечен. Нико му није дијагностиковао мождани удар. Све време од тада није могао да спава од болова, малаксао је и током шетњи неколико пута падао на плочник – испричао нам је Младен.

Други пут Жупљанину је позлило пре два дана за доручком и тек тада је превезен у затворску болницу.

– Сад тешко прича и није га лако разумети шта говори, јер му је језик укочен. Такође му је укочена и десна рука и једва хода. Јавили су ми из Трибунала да је жив, прегледан и да лекари сумњају на мождани удар – каже нам Младен. – Све се то могло спречити, да је одмах адекватно лечен, међутим, игнорисане су његове тегобе. Браниоци су указивали на здравствени проблем и пошто су видели да се ништа не предузима пре 20 дана затражили су да га прегледају лекари из Србије, чији је држављанин. Међутим, процедура је таква да они најраније на преглед могу отићи око Нове године, а отац до тада пет пута може умрети.

Млађи Жупљанин нам прича да је велики проблем што уз његовог оца кад иде на прегледе код лекара није увек и преводилац:

– Како он њима онда на српском да објасни шта га боли и какве проблеме има? Какви су то онда прегледи? Стање је заиста алармантно и након свега што се дешавало, како ми можемо да верујемо да ће га убудуће добро лечити? Надам се само да ће бити слуха да се српским лекарима дозволи да га хитно прегледају, јер заиста је невероватно да се кафетином лечи човек који је имао мождани удар.

Породица сад чека дозволу да га посети, али ће им највероватније то судије у Хагу омогућити тек кад се Жупљанин врати у притвор.

Интересантно је и да откако се у августу погоршало здравствено стање, Трибунал није дозвољавао ни браниоцима ни породици увид у лекарску документацију.

ОПТУЖНИЦА И ХАПШЕЊЕ

Тајна оптужница против Стојана Жупљанина подигнута је 1999. године, а отпечаћена и објављена је 2001. Теретио се за учествовање у ратним злочинима, протеривању и убиствима у Босанској Крајини. Од тада је био у бекству, а ухапшен је 2008. године у једном стану у Панчеву. У то време је користио друго име Бранислав Вукадин. Након ДНК анализе утврђен му је идентитет и из Београда је испоручен Хагу. Пет година касније је првостепено проглашен кривим, а онда и правоснажно.