Страница за бесплатне правне савјете „Јустиција“ оправдала очекивања

Страница за бесплатне правне савјете „Јустиција“ у протеклих 7 мјесеци оправдала је очекивања. С обзиром на велики број правних питања на која треба дати одговоре за бесплатан усмени или писмени правни савјет страниц се обратило преко 150 грађана од чега највећи број, око 80 одсто, чине предмети у парничном и ванпаричном поступку.

„У парничном поступку највећи број предмета односио се на развод брака, спорове око земљишта, тужбе ради накнаде штете и исплате дуга, те спорове из радних односа. Када је ријеч о ванпарничном поступку, грађани најчешће траже правне услуге у предметима везанима за уређење међа. Добар дио савјета се односио и на финансијско право, тачније како изабрати најповољнији кредит, питања старе девизне штедње, трговање обвезнцама, као и питања хипотеке као облика заложног права“ изјавио је Станко Тепић магистар правних наука, аутор и уредник странице.

Он истиче да је највећи број правних савјета пружен грађаним са подручја бањалучке регије, док је значајан број савјета пружен и грађанима из других дијелова Републике Српске, Србије и Словеније.

Да постоји велики број правних проблема које треба ријешити показује чињеница да смо већ у 2020. години пружили 14 правних савјета и да смо радили и нерадним данима.

Правни савјет могу затражити сви грађани који имају правни проблем без обзира на имовинско стање. Савјете дају угледни правни стручњаци, универзитетски професори и адвокати.