Студенти против повратка Балабана на факултет

Очекивали смо да ће референт Велимир Балабан, пријављен за сексуално узнемиравање студенткиња, бити кажњен престанком радног односа, али сада нам остаје да се надамо да на крају ипак неће бити враћен на Технолошки факултет, рекао је јуче Горан Поповић, предсједник Студентске организације Технолошког факултета у Бањалуци.

Он сматра да такав запосленик не би требало да има било какав контакт са студентима, посебно након свега што се десило. Коментарисао је и да му је жао што је деканеса Технолошког факултета поднијела оставку, јер су, како каже, студенти с њом имали добру сарадњу.

„Студентима је јако жао што је Љиљана Вукић, деканеса нашег факултета, дала оставку, јер је она ту функцију одлично обављала“, истакао је Поповић за „Независне“ и додао да му није познато да ли је Вукићева то учинила можда због Балабана, наводећи да се и раније жалила на здравствене проблеме.

Са деканесом јуче нисмо успјели ступити у контакт.

Како су „Независне“ већ писале, Балабанов повратак с боловања, на којем је од самог почетка афере „пољубац референт“, према незваничним сазнањима, се очекује средином маја.

У Универзитету у Бањалуци су саопштили да је Ректорски колегијум, на састанку одржаном у понедјељак, предложио промјену радног мјеста за Велимира Балабана. Подсјећамо, он је радио на мјесту референта у студентској служби.

„Предложено је да радник буде распоређен на радно мјесто у којем неће бити у директном контакту са студентима, а које ће бити у складу са стручном спремом и одговарајућим платним разредом“, наведено је у Универзитету.

Према њиховим ријечима, у Дисциплинској комисији, која је донијела одлуку да се Балабану изрекне ова санкција, били су чланови академске заједнице с Економског и Технолошког факултета, као и чланови Универзитета.

„Одлука је донесена већином гласова, а тајна је како је гласао који члан комисије, јер је тако прописано Правилником о дисциплинској и материјалној одговорности запослених на Универзитету у Бањалуци“, речено је у Универзитету.

Дисциплинска комисија Универзитета у Бањалуци је, како је раније речено, Балабану изрекла и новчану казну у висини 20 одсто од нето плате у трајању од три мјесеца.

Ратко Савић, бивши предсједник Уније студената РС и један од студената који су покренули протесте прошле године, на којима је један од главних захтјева био расвјетљење случаја „Балабан“, рекао је јуче за „Независне“ да студенти треба да се побуне против овакве одлуке Дисциплинске комисије.

„Ово је само показатељ нефункционалности неких ствари. Не знам шта је разлог овакве одлуке Дисциплинске комисије, можда је до Правилника о дисциплинској одговорности, а можда је и до нечијих интервенција у вези са случајем Балабан“, казао је Савић.

Жељко Рачић, предсједник Дисциплинске комисије, нам се јуче није јављао на телефон како бисмо чули и његов коментар. Балабан нам је прошле седмице рекао да он нема коментар поводом ове ситауције.

Подсјећања ради, Балабана су студенткиње пријавиле за сексуално узнемиравање, након чега је против њега поднесена кривична пријава, а Универзитет у Бањалуци је покренуо дисциплински поступак.

Истрагу у случају „Балабан“ води Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци.

(Независне)