Створити услове за изградњу Друштвеног дома у Јакотини

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић данас је у Котор Варошу разговарао са начелником општине Зденком Саканом о стварању услова за изградњу Друштвеног дома у насељу Јакотина и унапређењу добре сарадње.

Пиличић је истакао да се изградњом Друштвеног дома стварају услови за чешћа окупљања расељених Хрвата, али и оних који су се у потпуности вратили на своја огњишта на подручју општине Котор Варош.

„Начелник Сакан је обећао помоћ око рјешавања просторно-планске документације како би на прољеће могли да кренемо у реализацију овог пројекта, који ће много значити за Хрвате овог краја, али и да извршимо санацију пута према насељу Јакотина“, нагласио је Пиличић.

Он је изразио задовољство што је на подручју општине Котор Варош у протекле двије године уложено 2.600.000 КМ захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда.

„Настојаћемо да реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот“, поручио је Пиличић и додао да ће као рођени Которварошанин настојати да унаприједи сваки вид сарадње са општином.

Начелник општине Сакан нагласио је да је сарадња са представницима хрватског народа на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

„Настојимо стварати једнаке услове за квалитетан друштвени живот на цијелом градском подручју, тако да је наша обавеза да пружимо помоћ у изградњи оваквог типа друштвене инфраструктуре, чиме ћемо додатно подстаћи грађане на још већу партиципацију у друштвеним процесима“, рекао је Сакан.

Он је изразио наду да ће досадашња успјешна сарадња са Конзулатом Хрватске у Бањалуци бити настављена и заједничким напорима побољшана.

Начелник општине Велика Владо Бобан, који је такође присуствовао данашњем састанку, најавио је сарадњу са општином Котор Варош око могућих заједничких пројеката према претприступним фондовима, прије свега у рјешавању путне инфраструктуре.