Судијама и тужиоцима смијеше се доживотне накнаде

Судијама и тужиоцима на нивоу БиХ смијеше се, између осталог, накнаде и за одвојени живот и смјештај, што је, према оцјени многих, ван памети с обзиром на то да се за разлику од политичара, који то право обилато користе, бирају на доживотни мандат.

Практично судије и тужиоци правосудних институција БиХ, уколико у парламенту БиХ прође закон који је предложио Савјет министара БиХ, накнаду за одвојени живот и смјештај (укупно око 700 КМ) добијаће све до одласка у пензију, а у неким случајевима то може бити дуже од 30 година.

Ове накнаде судијама и тужиоцима се уводе јер је Уставни суд БиХ још раније одлучио да они као и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ немају исте накнаде као државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти.

О накнадама за одвојени живот и смјештај било је ријечи на самом почетку реформе правосуђа, а то право су судије и тужиоци и тада тражили, међутим уз договору с извршном и закондавном власти и уз инсистирање међународне заједнице од тога су одустали управо из разлога јер им мандат не траје неколико година већ се на позицију бирају доживотно.

„Тада је закључено да судије и тужиоци бирају посао и мјесто гдје ће радити, што је и логично. Након тога већина изабраних судија и тужилаца у институције БиХ преселила се у Сарајево и ту пријавила мјесто боравка, међутим касније, када се почело с причом да би се те накнаде могле вратити, поново су се одјавили и пријавили раније мјесто боравка. Тога има, али није масовна појава“, испричао је извор „Независних“.

Посланици у Представничком дому парламента БиХ, који ће на крају одлучивати о увођењу накнада за одвојен живот и смјештај судијама и тужиоцима, кажу да се то мора урадити с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ, али да је питање колико је то морално. Такође тврде да се све мора добро испровјеравати и да ли и у којем случају свим судијама и тужиоцима не треба омогућити ту накнаду.

„Сигуран сам да 90 одсто њих заједно са својим супружником живи у свом стану у Сарајеву, дјеца су им такође ту, школују се и зато сматрам да судије и тужиоце прво треба увести у Закон о спречавању сукоба интереса и обавезати их да попуњавају имовинске картоне“, рекао је Дамир Бећировић, посланик ДФ-а у Представничком дому паралмента БиХ.

Истиче да нема ништа против да онај мали број који је заиста одвојен од породице добије ту накнаду. Измјене овог закона којима се судијама и тужиоцима уводе накнаде већ неколико пута је био пред посланицима, међутим никада није добио потребну подршку.

Савјет министара БиХ раније је покушао да законом судијама да одређене накнаде, али да им регрес који они сада примају у износу од око 2.200 КМ смањи на једну КМ, што такође није прошло.

Овај приједлог Савјета министара судије и тужиоци оцијенили су као да „добију на мосту, а губе на ћуприји“.

„Када се доносио закон водило се рачуна управо о томе да није у реду да судије и тужиоци који мандат добијају доживотно имају право на одвојен живот и смјештај, али сада смо ту да им због пресуде Уставног суда морамо увести. Судије су презаштићене у овом друштву и неопходно је да се неке ствари мијењају јер овако имају све привилегије, а никакве одговорности“, рекао је Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому и члан Уставноправне комисије, додајући да никако није у реду да неко право на одвојен живот и смјештај добија док не оде у пензију.

Подсјећања ради, Савјет министара БиХ на посљедној сједници утврдио је Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ. За спровођење овог закона биће неопходно обезбиједити додатних око милион КМ.

Судије и тужиоци досад су по основу тужби за топли оброк, превоз и одвојен живот из буџета БиХ наплатили 2,6 милиона КМ, а у току је још око 30 колективних предмета тешких око три милиона КМ.