Суспендовано 19 руководилаца у Жељезницама Српске!

У Жељезницама Српске на сцени је сјеча кнезова – смијењена је неколицима руководилаца, а све због сукоба у владајућој коалицији. То тврде у синдикату саобраћаја и транспортне дјелатности.

Незванично, већина смијењених је кадар ДНС-а, а увелико се спекулише да ће на њихово мјесто доћи СНСД-овци. Пошто, по колационом споразуму, Жељезнице припадају ДНС-у, радници су убијеђени да иза свега стоји политика, а да ће штету само они осјетити.

Располажу са бројком од 19 смијењених.

“Чак од извршних директора, директора сектора па до најнижих директра секција.Страначко поткусуривање, као што смо одувијек и говорили. То је сада већ отворени сукоб двије владајуће коалиције, све на уштрб радника, све преко леђа радника. Ко ће ту други испаштати него радници”, каже Борис Шукало, Самостални синдикат собраћаја и транспорта.

Генерални директор, Драган Савановић, такође ДНС-овац, није се оглашавао. Из његовог предузећа стиже помало нејасан одговор. Тврде да је у питању петнаест, а не деветнаест радника и да они нису смијењени већ прераспоређени и то само до краја године. Све је, кажу, зарад квалитета.

“Привремено распоређивање запослених је у складу са њиховом компетентношћу неопходном за распоређивање на радна мјеста на којима се захтијева посебна стручност, знање и искуство према важећим прописима, као и у циљу постизања бољих ефеката рада”, наводе из жељезница РС.
Лидер ДНС-а је посљедњих дана у неколико наврата наговијестио да није задовољан, додуше, позицијом Уједињене Српске у владајућој коалицији, и односом Ненада Стевандића и Милорада Додика. Павић тврди да не зна ништа о смијењеним руководиоцима.

“Прва вијест, овај, обратите се директору Жељезница, он зна ко ради. Ја заиста, заиста вам не могу рећи искрено, изјавио је Марко Павић, лидер ДНС-а.

У синдикату одржавања шинских возила кажу да су начули за чистку Добоју и Бањалуци, али да немају никакве званичне информације. Знају само да њихов шеф секције из Приједора, иначе СНСД-овац, није смијењен.

ДНС-ов министар саобраћаја, Неђо Трнинић, одлучио је да ћути о дешавањима у Жељезницама. Према новом правилнику, у предузећу би требало да има укупно 75 руководилаца. Поред генералног директора, постоје и два извршна, као и неколико помоћника и замјеника, и 35 шефова служби и одсјека.