Све више обесхрабрених да ће икада наћи посао

У Републици Српској расте број грађана који су изгубили сваку наду да ће у неко догледно вријеме пронаћи какав-такав посао.

Подаци најновије Анкете о радној снази у РС показују да је таквих у Српској тренутно 17.000, док их је годину раније било 15.000.

По методологији Завода за стстистику РС, ријеч је о обесхрабреним неактивним лицима која, иако желе и спремни су да раде, не траже посао јер су убијеђени да га не могу наћи.

Марица С. (25), административни референт из Бањалуке, каже да већ неколико година уопште не тражи посао.

– Завршила сам средњу економску школу и нисам ишла даље. Од тада сам не знам колико пута конкурисла за посао, али безуспјешно. Помирила сам се да никада нећу радити оно за што сам се школовала. У међувремену сам повремено радила неке друге послове, а сад покушавам да одем у иностранство. Знам да нигдје није лако, али боље и тамо радити било шта, него сједити код куће – каже наша саговорница.

Поменута анкета показује да у РС 460.000 њених грађана нити ради, нити тражи посао, што значи да је, од укупног броја радно способних, више од половине неактивно на тржишту рада.

У Српској има 864.000 радно способних становника, што је за 26.000 више него лани. Међу њима је 334.000 запослених, а 69.000 незапослених.

Кад је ријеч о неактивнима, највише је људи који су старији од 65 година, али је добар дио њих и у годинама које се практично сматрају зенитом радне способности.

Од укупног броја неактивних грађана Српске, највише је са завршеном основном школом – 250.000, средњу школу има 187.000, а вишу или високу 23.000 њих.

Економисти објашњавају да неактивност грађана на тржишту рада постаје све већи проблем, већи чак и од незапослености. С обзиром на чињеницу да их је највише са завршеном основном школом, те да су без икаквог радног искуства, треба радити на томе да неактивна лица буду укључивана у радну снагу кроз програме преквалификације и припреме за рад, сматрају економисти.

До посла за пет година

Резултати анкете о радној снази у 2018. години Агенције за статистику БиХ показали су да чак 34,6 одсто грађана Босне и Херцеговине на посао чека од двије до пет година. С друге стране, стопа незапослености у БиХ је у 2018. наставила падати четврту годину заредом и тренутно износи 18,4 одсто.

У односу на 2014., када је износила 28,4 посто, стопа незапослености је смањена за трећину, саопштили су недавно из Економског института у Сарајеву.