СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА

Српска православна црква и вјерници прослављају празник Света три јерарха.

Света три јерарха су светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти.

Они имају сваки посебно свој дан празновања у мjесецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар (по црквеном), Григорије Богослов 25. јануар (по црквеном) и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар (по црквеном). А овај заједнички празник установљен је у 11.вијеку за вријеме цара Алексија Комнина.

Српска православна црква слави их 30. јануара по црквеном, а 12. фебруара по грегоријанском календару.

Овај велики празник се у црквеном календару обиљежава црвеним словом.

Света три јерарха је код Срба и крсна слава, а славе га и многи манастири и цркве.

Поменути свеци су међу Србима заштитници људи и животиња од мраза, хладних и “злих” вјетрова.

По томе какви вјетрови дувају овог дана, прогнозира се какво ће вријеме у току године бити.

Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, “сјеверац” доноси лошу годину с хладним временом.

Источни вјетар доноси несташице а западни благодат, бар што се тиче рибе и млијека. И ако вјетра нема – добро је, чека нас весела и богата.

Једном наста однекуда расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноријечивости и јасноће излагања вјере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би ријешен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Еписко евхаитски Јован имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, посебно у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противријеечно..нити има међу нама првог ни другог. Још посавјетоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се ријеши на тај начин што се одреди 30. јануар/12. фебруар као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.