Тик Ток – опасна апликација коју дјеца масовно користе

Друштвене мреже су користан алат, али као и сваки алат, могу да се користе у погрешне сврхе. Истина је да предатори на интернету којима су дјеца мета треба да буду наша највећа брига, али шта ако друштвена мрежа охрабрује дјецу да буду сами себи највећи непријатељ ради неколико хиљада прегледа, лајкова и популарности у школи?

Тик Ток је тренутно једна од најпопуларнијих апликација на свјету чији су корисници углавном дјеца и млади. Служи за креирање и дијељење кратких видео форми. Најпопуларнији формати видеа су плес, пјевање као и разне комичне тачке . Међутим, када се загребе испод површине, срж Тиктока су изазови. Kакви изазови?

Поента је да једна особа осмисли изазов, док сви остали корисници апликације имају задатак да се одазову. Изазови доносе лајкове и популарност, као и могућност да видео постане ‘виралан’, односно да се прошири по цјелом свјету.
Листа најпопоуларнијих Тикток изазова:

  1. Kоронавирус изазов

Ово је експеримент у којем се корисници апликације изазивају да полижу даску тоалета на јавном месту. Изазов је започела Ава Луиз тако што је поставила снимак на којем лиже тоалет у авиону. Овим снимком је, како каже, хтела да докаже да је Kоронавирус ,,ту да убије маторце и досадњаковиће’’, а не младе људе попут ње.

  1. Петопарац изазов

Можда један од најопаснијих изазова који ова апликација охрабрује. ДЈеца изазивају своје другаре да ставе метални динар између пуњача и утичнице како би утичница кренула да варничи. Тикток је препун видеа дјеце која су на овај начин запалили ватру. У Америци је овај изазов постао толико популаран да су га дјеца практиковала и у школи. Ситуација је постала озбиљна када су видеи дошли до полиције која је изашла у јавност и апеловала на родитеље да утичу на своју дјецу и спрече их да пале школску имовину.

  1. Разбијач лобање

Још један опасан Тикток изазов је ‘Скулл бреакер’ (разбијач лобање) који подразумева подметање ногу особи која скаче, са циљем да се особа спотакне и падне на главу. Овај експеримент резултирао је бројним потресима мозга, ломљењем руку и ногу, а један дјечак је пао у кому.

  1. Пуне усне изазов

На Тиктоку је освануо видео који детаљно објашњава поступак како увећати усне без хирушког захвата. Све што је потребно, како се у видеу наводи, јесте да супер лепком залијепите горњу усну за кожу испод носа и тако добијете већу горњу усну, која је тренутно пожељна и симбол љепоте.

  1. Избјељивач изазов

,,Помешајте избјељивач, желатин, крему за бријање и средство за дезинфиковање руку и сипајте смјесу у пластичну врећицу’’ – каже један од корисника ове апликације уз обећање да ће вам се промјенити боја очију ако ово прислоните на око. Након испробавања овог изазова многа дјеца су пријавила крварење из очију, опекотине и ослабљен вид.

Жеља да буду вољени и прихваћени је најјача код дјеце, управо због тога су подложни да зарад популарности ураде много, чак иако је то опасно по живот. Што се тиче Тиктока, било би неумјесно да кривимо децу зато што експериментишу. Уместо тога сва кривица пада на креаторе и модераторе апликације, као и на родитеље који треба будно да прате шта њихова дјеца раде на друштвеним мрежама.

Забраном коришћења популарне друштвене мреже само ћете изопштити дјете из друштва, умјесто тога, едукујте га и оснажите да под притиском друштва не ризикује свој живот.