Традиционална “Крушебрчка Бурекијада 2022.”

Одржана традиционална “Крушебрчка Бурекијада 2022.”, спремање аутентичних крушебрчких бурека која је окупила бројне посјетиоце, који су уживали у припремљеним специјалитетима.

Организатор је “Центар за обнову и развој села Крушево Брдо” уз помоћ 21 домаћина (којих је из године у годину све више) који је изнио своју домаћинску трпезу.

Подршку је пружила Туристичка организација Котор Варош, ЛУ „Борчићи“ Шипраге, као и низ других појединаца поријеклом из Крушева Брда.

„Одржавање Бурекијаде у Крушеву Брду је већ традиција и успјели смо управо кроз Бурекијаду да пресликамо један стари зимски обичај наших предака. Тада би се у домаћинским кућама уз незаобилазне буреке окупљало и дружило готово читаво село. Наши људи су по природи весели и свако дружење је пратила игра и пјесма и то је све заправо данас Бурекијада на којој опет домаћини износе своје софре и угошћавају драге пријатеље. Ово је примјер многима како на нашој традицији можемо да градимо јединствени бренд и тиме оживљавамо наша села“, наводи у изјави за наш портал Горан Ивановић, организатор крушебрчке „Бурекијаде“.

Мјештани на овај начин желе да се подсјете неких ранијих дана, али и да науче генерације које долазе да је ово био неизоставан обичај народа Крушева Брда. Ово је слика домаћинских обичаја Крушева Брда, и као таква је пресликана у „Бурекијади“.

Манифестацији су присуствовали поред мјештана Крушева Брда, мјештани расути широм свијета, представници Општинске управе Котор Варош и бројни други гости.

Гости су били у прилици да набаве и акредитације „Пријатељ Крушебрчке Бурекијаде“.