Траке за трчање: Значајно за развој моторике и координацију покрета “Дјеци свјетлости” и “Звјездицама”

Организатори првог Run&More  Парк фестивала и представници Run&More Community тима уручили су траке за трчање Сервис центру Дајте нам шансу – Звјездице Бањалука и Дневном центру за лица са аутизмом Дјеца свјетлости.

Током фестивала Run&More Парк посјетиоци и учесници трка донирали су минимално 1 КМ и на тај начин учествовали у хуманитарној акцији “Трчимо за оне који то не могу”. Од прикупљених средстава купљене су двије траке за трчање које су намијењене дјеци и особама које болују од Дауновог синдрома и аутизма.

Жељка Перишић – Нинковић, директор Сервис центра Дајте нам шансу – Звјездице истиче да дјеци са Дауновим синдромом физичка активност игра значајну улогу у развоју моторике и координације покрета.

“С обзиром на то да у оквиру дневних активности настојимо да дјецу што више ангажујемо у спорту, трака за трчање биће од великог значаја за њих, поготово у наредном зимском периоду, када ће дјеца ријетко боравити вани”, каже Перишић-Нинковићева.

Мирјана Којић, предсједница Дневног центра за аутизам Дјеца свјетлости, такође, наглашава значај физичке активности за кориснике овог центра.

“У наредном периоду имамо намјеру да проширимо простор, гдје ће постојати посебна просторија у којој би се наши корисници бавили спортом, тако да је значајна свака помоћ у опремању тог простора. С друге стране, важно је и да заједница препознаје проблем који имамо, али и нас као организацију која брине о најтежој категорији корисника”, објашњава Којићева, истичући да су особе које болују од аутизма до сада биле запостављане у нашем друштву, посебно одрасле особе са аутизмом.

Ова хуманитарна акција реализована је на начин да тркачи, рекреативци и спортисти, помогну онима који нису у могућности да воде активан живот.

Run&More Community ће кроз своје активности и у наредном периоду помагати онима којима је помоћ најпотребнија. Трчаћемо и прикупљати средства за куповину опреме и помогала како бисмо колико толико олакшали живот дјеци и одраслим особама који због одређених здравствених проблема често нису у могућности да се активно баве спортом”, рекао је Горан Ћорић, директор Суппорт маркетинг центра и идејни творац Run&More Community пројекта.

Фестивал забаве и спорта ‘Run&More Парк’ и трка “Виталиа Бањалучка десетка” догађаји су који првенствено имају хуманитарни карактер, а циљ је да сви они који су у покрету помогни онима који то нису. Организатори догађаја су Суппорт маркетинг центар, Атлетски клуб Бањалука и Атлетски клуб инвалида Врбас, а покровитељи Министарство породице, омладине и спорта у Влади РС и Град Бањалука.