У Бањалуци све чешћи протести

Народ има два избора – да мијења ствари протестима или да оде вани, зато власт треба да буде срећна што су изабрали ово прво и што је људима још стало до овог града.

Тврде ово стручњаци који у незадовољним грађанима виде здрав дио града и државе који жели да свима буде боље. Тако су протести у домаћим медијима постали најчешћа ријеч, а грађанима омиљени, или ипак крањи, начин да покушају нешто промијенити.

Бањалучким улицама протестује се што због градских, што због републичких проблема, али једно је сигурно – Бањалука постаје град незадовољних.

Само у посљедњих неколико мјесеци протестовали су студенти, средњошколци, незапослене мајке, особе са инвалидитетом, жељезничари, те људи који се боре против градње Хидроелектране на Врбасу.

Међутим то није све. Правду сваки дан тражи и отац страдалог Давида Драгичевића, на улици су били и навијачи „Борца“, посљедња три дана саобраћај је блокиран због поскупљења горива, а мјештани Нове Вароши протестима бране зелену површину од нове зграде.

Тако је дошао један уторак када се протестовало чак три пута у току дана и то због потпуно различитих тема, што се раније никада није догодило. шта се десило да су на улицу изашли готово сви, чак и средњошколци који су углавном били незаинтересовани за све?

Одговоре на питања потражили смо од стручњака из области друштвених наука, које смо питали шта је грађане истјерало на улицу – изборна година или очајничка потреба за промјенама?
– Ситуација у друштву је све гора, тако да има све више реалних повода за протесте. Људи имају све мање илузија да ће се све само ријешити и не желе ништа више да чекају и трпе – сматра универзитетски професор и социолог Немања Ђукић.

Додаје да је људима догорјело до ноката и да посљедњих неколико година константних побуна показују да није битно да ли је година изборна или не.

– Када видимо колико људи одлази, ови протести су добра ствар коју власт треба да препозна као чињеницу да још има снаге и воље за останак у људима којима је најлакше отићи – додао је Ђукић.

С њим је сагласна и политичка аналитичарака, Тања Топић, која каже да су људи годинама били летаргични, те да је ово година почетка буђења.

– Грађани су дефинитивно почели да се буде и исказују ставове. То је свакако за нас који посматрамо промјене у друштву једно изненађење, а мислим то нема много везе са изборима – рекла је Топићева, додајући да ће вријеме показати да ли ће се људи стварно пробудити.

(Српскаинфо)