У четвртак изложба о српском научнику Милутину Миланковићу

Изложба 28 илустративних паноа о животу и достигнућима српског научника Милутина Миланковића поводом 140 година од рођења овог великана науке биће отворена 07.11.2019. године у галеријском простору кино сале у Котор Варошу..

Генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић рекао је да ће изложба бити постављена како би се, првенствено млади, боље упознали о открићима овог српског научника, те били мотивисани да се и сами баве науком.

„До сада смо имали обиљежавање јубилеја Николе Тесле и Михајла Пупина, а сада смо на обиљежавању 140 година од рођења Миланковића. За ову годину одредили смо 25 градова за презентацију изложбе“, рекао је Пашић.

Пашић је додао да Срби мало знају о Миланковићу, на чему треба радити, јер један такав научник заслужује да се о њему више говори и учи.

„Наше генерације би требало образовати и васпитавати према узорима какви су били великани Тесла, Пупин, Миланковић – који симболишу највише вриједности цивилизације“, додао је Пашић.

Изложбу организује Савез иноватора Републике Српске у сарадњи са Центром за културу, спорт и информисање.

Милутин Миланковић рођен је 1879. године у Даљу у Хрватској. Био је српски математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер, доктор техничких наука, те популаризатор науке и физичар.

Миланковић је као аутор или коаутор регистровао осам патената, које је од 1905. до 1933. подносио у различитим земљама. Сва открића осмислио је у Београду, гдје је и умро 1958. године.