У Котор Варошу 19. јануара биће организовано пливање за Часни крст

KОТОР ВАРОШ, 11. ЈАНУАРА – У Kотор Варошу ће 19. јануара бити организована богојављенска литија и пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Програм ће почети у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, а биће настављен богојављенском литијом главном градском улицом до Kоторског моста, гђе ће бити освештана вода и спуштен крст у Врбању.

Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Kотор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ, а организатор Српска православна црквена општина Kотор Варош.

На данашњем састанку Сакана и архијерејског намјесника которварошког Миленка Нарића са представницима Удружења за промоцију и значај спортске рекреације прецизирани су детаљи пливања за Часни крст.

“Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а сви који тај дан уђу у воду добијају благодет и симболични су побједници”, рекао је Нарић и позвао све вјернике и људе добре воље да учествују у литији.

Сакан је рекао да ова манифестација, која је постала традиционална, представља један од најљепших православних обичаја.

“Са задовољством сам прихватио улогу покровитеља, а искористио бих прилику да позовем суграђане да испрате овај јединствени обичај”, истакао је Сакан.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Алексе Вучановића и умјетничку слику Бранка Русмира, а остали учесници добиће пригодне поклоне.

Из Удружења за промоцију и значај спортске рекреације истичу да су подршку овом догађају, који је прошле године окупио 22 такмичара и скоро 2.000 посјетилаца, пружили бројни привредници са подручја општине.