У Котор Варошу обиљежен Свјетски дан срца

Поводом обиљежавања Свјетског дана срца, данас је медицински тим за превенцију Дома здравља „Свети Пантелејмон“ у сарадњи са ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ организовао здравствено– едукативну акцију „Оснажи свој живот“, посвећену подизању свијести о потреби превенције кардиоваскуларних болести.

У оквиру ове акције грађани су имали прилику да бесплатно измјере крвни притисак, ниво шећера у крви и тјелесну тежину. Током акције подијељени су и едукативни материјали.

dz  (10)

Медицински тим на челу са докторицом Љиљаном Гајанин и медицинском сестром Недом Радивојевић у данашњој акцији која је трајала од 11 до 15 часова испред зграде „Радничког универзитета“, прегледао је преко 70 Которварошана. По ријечима докторице Гајанин здравствено стање наших прегледаних суграђана је на задовољавајућем нивоу.

Поред ове акције которварошког Дома здравља, и Црвени крст Kотор Варош је јуче обиљежио Свјетски дан срца дајући свој допринос смањењу ризика обољевања од болести срца и можданог удара који су водећи свјетски узроци смрти. Акција је организована у згради Црвеног крста од 9:00 до 13:00 часова. Др Сања Имамовић и млади волонтери Црвеног крста Kотор Варош су бројним грађанима бесплатно мјерили крвни притисак, шећер у крви, индекс тјелесне масе те дјелили едукативне летке.

ck 29 2

Грађани су савјетовани да смање ризике од кардиоваскуларних болести, тако што ће смањити употребу дувана и алкохола, те повести рачуна о здравој прехрани и повећати ниво физичких активности.

 

 

Которварошани који су се одазвали на ове двије акције, показали су завидну свијест о потреби промјене животних навика као важне мјере превенције кардиоваскуларних болести.

dz  (9)dz  (4)dz 29dz  (2)ck 29 1ck 29 3ck 29