У Котор Варошу од сутра лијечење удисањем ваздуха из кошнице

У Котор Варошу ће сутра бити отворен центар за лијечење удисањем ваздуха из кошнице, други овог типа у Републици Српској, а први са масажном терапијом, најављено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Отварању инхал-центра присуствоваће представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Зденко Сакан, начелник општине Котор Варош.

Центар је урађен према пројекту Министарства и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

„Овај инхал-центар, осим комора за инхалацију, имаће и посебну комору за масажну терапију“, саопштено је из Министарсва пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Први апи инхал-центар отворен је у јуну прошле године у Первану код Бањалуке, у домаћинству породице Милојевић.У овом центру доступна је терапија ваздухом из кошнице. Ријеч је о апитерапеутској методи која побољшава имуни одговор организма, лијечи различита стања и обољења, те погодује очувању здравља.

Апи коморе су дрвене кућице у којима обољели сједе и уз помоћ цјевчица удишу љековити ваздух из кошнице.

На Балкану ову врсту лијечења практиковали су једино Словенци, а у Европи у апитерапији водеће су Бугарска, Њемачка и Аустрија.

Сутрашње отварање центра у Котор Варошу биће уприличено у Пчеларском газдинству „Васић“, у Видовданској улици 32, са почетком у 12.00 часова.