У Сердарима служен парастос за 16 Срба

Парастос за 16 Срба, које су прије 26 година убили припадници хрватско-муслиманских снага у которварошком селу Сердари, служен је данас на гробљу у Кукавицама и код спомен-обиљежја у Сердарима.
Парастос за убијене чланове породица Сердар, Тепић и Бенцуз служио је парох врбањачки Драган Мијатовић уз саслужење свештенства, а вијенце на спомен-обиљежје положили су начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и представници општинске Борачке организације.
Њихова заједничка порука била је да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих, јер је почињен над недужним цивилима, те да никада не смије бити заборављен.
– Сваке године се окупљамо овдје да обиљежимо овај дан. Сваки пут је он једнако тужан и тежак, али овдје смо да браћу и сестре не бисмо Ономе ко не види своју прошлост пише се лоша будућност – истакао је предсједник општинске Борачке организације Госто Тривуновић.
Злочин у Сердарима један је од највећих и најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине. Најмлађа жртва имала је четири, а најстарија 60 година.
У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко (60), Босиљка (53), Јеленко (31), Радмила (21), Славко (60), Данка (54), Драго (47), Мирко (31), Славиша (22) и Споменка Сердар (19), Љубица (40), Слободанка (12) и Сњежана Тепић (4), Никола Дукић (40) и Славко (55) и Славојка Бенцуз (21).
Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора због злочина у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно десет година затвора.