Уговор о раду има 808.627 радника

Показују ово подаци ентитетских завода за статистику у Агенције за статистику БиХ по којима је у септембру званично у цијелој БиХ било запослено тачно 808.627 радника. Истовремено, званично незапослених има 437.783.

„Број запослених у деветом мјесецу ове године већи је за 2,2 одсто у односу на септембар 2017. Запосленост се повећала у готово свим подручјима дјелатности, а најзначајнији допринос расту био је у дјелатностима индустрије, трговине и угоститељства“,  кажу у Дирекцији за економско планирање БиХ.

У прерађивачкој индустрији запосленост је повећана за 2,3 одсто, а у области трговине за три одсто. 

„У Републици Српској у септембру је у пословним субјектима и у предузетничкој дјелатности евидентирано 268.879 запослених, што је највише у историји Српске“, рекао је директор Завода за статистику РС Јасмин Комић.

Комић је рекао да је у поређењу са истим мјесецом претходне године број запослених повећан за 5.403, што је раст од 2,1 одсто, као и да је у односу на март ове године број запослених повећан за 5.140 или 1,9 одсто.

Када је ријеч о одласку радне снаге, Комић је истакао да је у плану да у будућем времену располажу тим подацима, али да Закон о пребивалишту за сада не дефинише да се они који одлазе у иностранство морају пријавити.

Комић је истакао да је просјечна мјесечна плата након опорезивања у Српској исплаћена у новембру ове године износила 880 КМ, а просјечна мјесечна бруто плата 1.364 КМ.