Укинута одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ

Скупштинска већина Милорада Додика јутрос рано управо како је то тражила амбасадорка САД Морин Кормак укинула је одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Такође, укинута је и одлука о избору чланова Комиисје за спровођење референдума.

Иако је током цјелодневне расправе предсједник Републике Српске Милорад Додик тврдио да ће одлука бити само суспендована ,гласовима скупштинске већине, СНСД, ДНС, СП и неколико посланика „прелетача из опозиције она је стављена ван снаге.

Усвојено је и више закључака, у којима је, између осталог, дата и подршка иницијативи да се организује потписивање петиције с питањем који је био предвиђен референдумом о укидању Суда и Тужилаштва БиХ.

Подсјетимо да је укидање одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ управо тражила и америчка амбасадорка Морин Кормак.

Народна скупштина Републике Српске је 15. јула 2015. године, гласовима скупштинске већине предвођене СНСД-ом ,донијела одлуку о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ на инсистирање предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Иако је одлука о референдуму донесена она није ступила на снагу, јер није била објављена у Службеном гласнику, све док на томе нису инсистирали посланици опозиције у Парламенту Српске.

Након објављивања у Службеном гласнику одлуке о референдуму о укидању Суда и Тужилаштва БиХ почео је нови талас притиска на власт Републике Српске да то укину, а инцијатор референдума, Милорад Додик, је тражио да опозиционе странке дају пристанак како би се референдум и одржао,

Треба подсјетити да су странке опозиције упозоравале и тада да је прича о референдуму бесмислена, јер нема подршку ни Београда ни Москве, као ни стратегију шта након референдума о укидању Суда и Тужилаштва БиХ.

Након објаве у Службеном гласнику почео је да тече рок за одржавање референдума у Републици Српској, а након недавног сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем Додик је реализовао идеју повлачења спорне одлуке преко посланичких клубова скупштинске већине СНСД, ДНС, СП и неколицине посланика, који су раније из опозиције пришли овим странкама.

Током јучерашње расправе у Парламенту РС причало се о свеми и свачему, јер је предсједник РС и предсједник СНСД Милорад Додик обрачунавао са посланицима опозиције.

Народна скупштина на посебном засједању је личила више на неку арену, у којој има главни Баја, како је и синоћ Додик, себе називао и обрачунавао са свима који су имали другачије мишљење.

Било је увреда и примитивнох коментара, док је опозиција констатовала да је Додик срозао и дерогирао нституцију највећег законодавног органа у Републици Српској.

Посланици опозиције тврдили су да власт полиитком коју води наноси штету Републици Српској и урушава дигнитет парламента и обезвређиује сами институт референдума.