Умро творац Домаћице и Плазме, први школовани кексар у СФРЈ


У 88. години у Србији је преминуо Петар Тутовац, творац популарних кекса Домаћица те један од аутора рецептуре Плазма кекса.

Тутовац је рођен 1934. у Подградини недалеко од Опузена (данас општина Сливно). У доби од тринаест година је завршио плетарски занат у Опузену те је постао KВ радник плетар. Тада је неколико година плео корпе у којима се носио крух, али млади Петар се тиме није задовољио. Године 1949. преко синдиката се јавио на течај за кексара у Загребу, који је расписала творница „Kраш“, гдје су он и још један полазник изучили кексарски занат. Занимљиво је да је био први школовани кексар у тадашњој Југославији. Затим је отишао у војску, а након повратка запослио се у „Kрашу“.

  • „Kраш“ је тада био једина кондиторска индустрија и све остале које су се касније појављивале потекле су од њега – присјећа се Петар, који је уз рад похађао вишу „Kрашову“ школу за инжењера кондитора у производњи.

Али оно што је занимљиво јест да је управо „Домаћица“ била његов дипломски рад и првенац у кондиторској индустрији. Тај кекс касније је доживио различите варијације, али основа је остала онаква какву је замислио Петар Тутовац у свом дипломском раду далеких педесетих година прошлог стољећа.

Будући да није могао ријешити стамбено питање за своју породицу у Загребу, крајем 1958. године Петар се враћа у долину Неретве у Чапљину, у творницу „Ласта“, која је у то вријеме производила крух, облатне и медене погаче.

Након доласка у творницу на мјесто техничког директора, започео је с проширењем производње, набавио нове линије и увео нове производе, међу којима и штрудле од смокава.

Иако је успјешно организирао производњу, у Чапљини се није дуго задржао. Одлази у Лесковац у творницу „Тома Kостић“, гдје је направио прве грисине у Југославији, а чак су и италијанске колеге биле одушевљене њиховом квалитетом.

Kруна каријере Петра Тутовца догодила се у Пожаревцу. Тамо је основао творницу кекса „Бамби“, чији је заштитни знак лик из Диснијева цртића.

„Радећи на производњи дјечијег кекса са сојиним брашном за школске кухиње, размишљао сам о новом производу који би био нешто сасвим ново у погледу састојака и веће нутритивне вриједности. Идеју сам употпунио сазнањима из америчке стручне литературе, а усавршавањем и измјенама у рецептури италијанског кекса „Пласмон“ дошао сам до оригиналног производа с додацима витамина, минерала и комбинацијом бјеланчевина животињског и биљног поријекла. Тако је настала „Плазма“, на којој су одрастале генерације“, открио је Тутовац за Слободну Далмацију.

Али није све ишло глатко – било је и проблема са Италијанима око имена кекса па је Тутовац прибјегао соломонском рјешењу:

Договорили смо се да можемо производити „Плазму“ али да је не можемо извозити на италијанско тржиште, а онда сам ја тражио да Италијани не могу код нас извозити свој „Пласмон“. Такав је био договор.

Тутовац нити један свој производ није патентирао.

„То су била нека друга времена, када се знање није скривало него се дијелило. Све што сам радио, све моје рецептуре и производи, рађени су под именом „Бамби технологије“. Увијек сам сматрао да све то припада народу, да се тако јача друштвена снага и углед наше земље на домаћем и свјетском тржишту. Била су то времена када су важила нека друга правила и односи међу људима. Ма мени је добро и овако, ја сам сретан човјек“, рекао је Тутовац.

Често долазим у свој родни крај, углавном љети. Свака помисао на Подградину и Опузен оживи ми најљепше дане дјетињства и ране младости, на моју велику породицу и пријатеље, на безбрижне дане купања на Малој Рики и на Ушћу. Трудим се да не пропустим Маратон лађа“, такође је рекао Тутовац.

(слободнадалмација)