Унаприједити прекограничну сарадњу

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан боравио је јуче у радној посјети општини Ругвица у Загребачкој жупанији и том приликом разговарао са начелником и саборским послаником Матом Чичком о могућностима прекограничне сарадње и реализацији одређених пројеката.

Састанку су присуствовали и хрватски одборници у Скупштини општине Котор Варош Ивица Марчинковић и Недељко Перић и координатор између општине и Министарства за избјегла и расељена лица РС и стручни сарадник за рад са повратницима Драган Јуричевић.

Ругвица је једна од најуспјешнијих и најперспективнијих општина у Хрватској, која из године у годину биљежи све импресивније резултате и све веће инвестиције. Од укупно 8.200 становника њих 1.200 је са подручја которварошке општине. Буџет општине је близу 24 милиона КМ, првенствено захваљујући приходима од инвестиција у привредној зони.

Управо због чињенице да у овој општини живи велики број Которварошана жељели смо кроз разговор сагледати могуће видове сарадње и начине реализације одређених пројеката на обострано задовољство и уз помоћ ИПА фондова“, истакао је Сакан.

Начелник Ругвице Мато Чичак је упознао Сакана са пројектима који се реализују и које је препознала Европска унија.

У привредној зони Икеа ради се трговачки центар вриједан 88 милиона евра, који ће отворити 400 нових радних мјеста. Осим тога обезбиједили смо 30 милиона евра за изградњу система одводње и прочишћавања отпадних вода, као и за 51 километар канализације којом ће бити покривено 2100 домаћинстава“, нагласио је Чичак и додао да стоји на располагању када је у питању стварање што бољих услова за останак Хрвата на подручју општине Котор Варош.

Начелници Сакан и Чичак су разговарали и о могућностима сарадње на културном и спортском плану, а договорено је да се у што скорије вријеме организује нови састанак у Котор Варошу, гдје би се конкретизовали приједлози прекограничне сарадње.

Извор:СРНА