Уручени кључеви корисницима стамбених јединица

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан уручили су данас кључеве осам стамбених јединица за повратнике хрватске националности, укупне вриједности 233.202 КМ, што је финансирано из кредита Саудијског развојног фонда.

Чордаш је рекао да је овај пројекат скоро двије године био блокиран у Сарајеву и да то не може да разумије, с обзиром на то да је ријеч о кредитним, а не донаторским средствима.

„Након бројних административних препрека успјели смо реализовати овај пројекат на задовољство корисника који су добили кров над главом и који им више нико не може одузети“, подсјетио је Чордаш.

Он је истакао да је највећи број кућа на простору БиХ и Републике Српске обновљен у првих пет година повратка.

„Ово је стварност, да након 25 година од избјеглиштва човјеку обнављамо кућу, а наша је дужност да у мјери у којој је то могуће испоштујемо жељу људи да се врате у своје куће у мјеста предратног боравка“, рекао је Чордаш.

Он је навео да су Влада Републике Српске и ресорно министарство у протеклом периоду имали добру сарадњу са руководством општине Котор Варош, као и да ће она бити настављена реализацијом нових пројеката.

„На подручју Котор Вароша обновићемо укупно 69 стамбених јединица за избјегла и расељена лица српске, бошњачке и хрватске националности у вриједности од 2,5 милиона КМ“, најавио је Чордаш и додао да су тренутно у процесу иградње 34 стамбена објекта.