Vađenje uputnice duže od operacije

Da bi obavili najjednostavniju hiruršku intervenciju pacijenti su primorani da po tri i više puta idu kod doktora porodične medicine, jer za svaki odlazak kod specijaliste moraju da imaju novu uputnicu.

Iako uputnica vredi mesec dana, a pacijenti ponekad u roku dve sedmice obave sve – od prvog pregleda, preko operacije, pa do kontrole, ipak su obavezni da u više navrata obijaju pragove ambulanti porodične medicine.

Poručuju da im nije jasno zbog čega je u banjalučkoj bolnici na snazi ovakva praksa, osim da troši kako njihovo, tako i vreme i živce porodičnih lekara.

Mirjana V. iz Banjaluke kaže da je nedavno prošla pravu zdravstvenu golgotu, a sve zbog banalne intervencije na očnom kapku.

– Doktor porodične medicine dao mi je uputnicu za oftalmologa, a specijalista mi je rekao da je potrebna mala hirurška intervencija, te da opet moram da donesem uputnicu. Kad sam to sredila, usledila je operacija od nekih 20 minuta, nakon čega sam otišla kući – kaže ona.

Za sedam dana joj je zakazana kontrola, ali opet uz obaveznu uputnicu.

– Za dve sedmice sam tri puta morala u ambulantu porodične medicine, iako jedna uputnica važi mesec dana. Nije mi jasno zašto je procedura ovako komplikovana. Pored toga što građani gube vreme i živce trčkarajući od porodičnog lekara do specijaliste, prave se i velike gužve u ambulantama porodične medicine – kaže naša sagovornica.

U UKC RS pokušali smo da saznamo da li je i zašto neophodna ovakva praksa. Iz ove zdravstvene ustanove kratko su poručili da zdravstvenu politiku propisuju Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja RS, a da je UKC izvršilac zdravstvenih usluga.

U FZO naglašavaju da, u saradnji sa resornim ministarstvom nastoje da maksimalno pojednostave procedure i omogućimo jednostavnije i brže korišćenje prava iz zdravstvenog osiguranja.

– Svakako da ima prostora i za dodatna unapređenja, na čemu će se raditi i u narednom periodu – kažu u ovom fondu.

Ističu da pacijent mora da ima novu uputnicu porodičnog lekara u slučaju da ga specijalista upućuje na pregled u drugu zdravstvenu ustanovu ili na bolničko lečenje.

Smanjiti gužve

U FZO podsećaju da su, upravo s ciljem da se smanje gužve i da pacijenti što manje hodaju zbog papirologije, još 2011. godine uveli takozvane interne uputnice.

– Time je omogućeno da pacijent koji je ušao u bolnicu sa jednom uputnicom može da obavi sve neohodne preglede i pretrage, a ne samo one koje su navedene u uputnici lekara porodične medicine – objašnjavaju u ovom fondu.