Вече хумора и сатире у Народној библиотеци

У оквиру обиљежавања Дана општине Котор Варош сутра /петак/ ће се са почетком у 17.00 часова у Народној библиотеци одржати „Вече хумора и сатире“, на којој ће учествовати афористичари Зоран Симић Зокс из Фоче и Миладин Берић из Бањалуке.

„Све срећне породице личе једна на другу. Остале живе на Балкану“. За овај афоризам Зоран Симић из Фоче награђен је дипломом „Бело перо“, на 23. књижевном конкурсу „Банатско перо“, који расписује библиотека „Бранко Радичевић“ из Житишта код Зрењанина.

На конкурс „Банатско перо“ пристижу приче, пјесме и афоризми. У конкуренцији преко 600 афоризама, Симићев је награђен дипломом „Бело перо“, што за њега, како каже, представља круну свих досадашњих награда.

Наглашава да никада није било плодотворније вријеме за афоризам, кратку, сатиричну, духовиту форму. До сада је објавио седам књига и очекује до краја године још једно издање.

„Пишем углавном о социјалним проблемима, мушко-женским односима, домаће и стране политичке теме. О ономе што људе у цјелини забрињава и што им отежава живот, све то претворим у афоризам да би се духовно релаксирали и да осјете благу дозу хумора. Бог ме је наградио да пишем те афоризме и ево већ тринаест година стварам“, истакао је Симић.

Фочански афористичар учествује на бројним фестивалима, сваке године је редован на Фестивалу хумора у Бијељини и носилац је више награда жирија и публике. Између осталих, награда у Пожеги, два пута је награђен „Позлаћеним афоризмом“ у Мркоњић Граду и треће мјесто на фестивалу у Алексинцу.

Његови афоризми су уврштени у двадесетак зборника и пет антологија.