Велика штета у которварошким малињацима

Прољећни снијег направио је велику штету у которварошким малињацима. Саднице у малињацима у вишим крајевима поломљене су под његовом тежином, а ниска температура  одразиће се на процес цвјетања које би ускоро требало да наступи.

Према информацијама из Удружења пољопривредних произвођача “Малинар” које су  прикупили са терена ситуација није оптимистична.
„Штете ће сигурно бити, јер су на одређеним подручјима под тежином снијега поломљене саднице. То се односи на малињаке у Грабовици, Масловарама, Шипрагама и Ободнику гдје је пало више снијега.

Малинари у Котор Варошу и Забрђу страхују од нових мразева и температуре у минусу јер су малињаци у близини ријеке“, рекао је предсједник  удружења “Малинар” Александар Станић и додао да су поједини малинари, имајући у виду најаве метеоролога да слиједи снијег, покушали заштити малињаке прекривајући их најлоном.

Према Станићевим ријечима саднице малине налазе се у фази пупања и убрзо слиједи процес цвјетања, која је веома осјетљива на временске неприлике попут ових у посљедњих неколико дана. Он страхује да би штета могла бити још већа у малињацима на већој надморској висини, гдје је пало више снијега.

„Само касна сорта “полка” се држи добро и није угрожена, док је ситуација критична са засадима “виламета” и “микера”. Обратићемо се општинској Пољопривредној служби да њихови стручњаци изађу на терен и помогну нам у превазилажењу ове ситуације“ истакао је Станић.

Малинари кажу да су под влажним и тешким снијегом пуцали родни пелцери, па се прибојавају да би штета на приносима могла бити већа од 50 одсто.