Висока делегација Републике Хрватске данас посјетила Котор Варош

У оквиру радне посјете Босни и Херцеговини, данас је у Котор Варошу боравио Звонко Милас, државни секретар у Средишњој државној канцеларији за Хрвате изван Републике Српске, у делегацији су се поред Миласа налазили и Зоран Пиличић, помоћник министра одбране Републике Хрватске, Златко Крамарић генерални конзул Хрватске у Бања Луци, Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске  и Жана Ћорић савјетница у Канцеларији државног секретара. Они су се састали са представницима Хрвата  из привредног, културног, друштвеног, вјерског и политичког живота. У току посјете обишли су хрватска села Орахову и Соколине, жупни уред, производне погоне СИМ Техника чији су власници хрватски повратници у Котор Варош, а разговарали су и са хрватским одборницима у СО Котор Варош, као и са Зденком Саканом, начелником Општине Котор Варош.

Данас сам имао задовољство да примим високу делегацију Републике Хрватске са представницима Удружења Хрвата општине Котор Варош и одборницима у Скупштини општине Котор Варош из реда Хрватског народа. Говорили смо о животним темама, о потребама људи у Котор Варошу, о могућностима да Република Хрватска допринесе на одређен начин, финансијски и кроз пројекте који ће се реализовати на опште добро свих грађана. Рекао сам данас да су они који желе добро овом граду и који долазе са добром намјером у Котор Варош увијек добро дошли. Разговарали смо о потребама када су у питању инфраструктура, и помоћи око реализације пројеката кроз ИПА фондове Европске уније. Котор Варош је једна отворена средина, у којој дуго времена нису забиљежени међунационални инциденти, по мени људи се осјећају равноправно. Многи се нису вратили својим кућама, потребно је створити одређене предуслове за то. Господин Чордаш је данас рекао да ће одређени број стамбених јединица и ове године саградити, али имамо проблем како до тих кућа доћи због лоших путева. Мислим да су Хрвати Которварошани равноправни грађани Котор Вароша и они су дио нашег града, и не видим ту никакве разлике“, рекао је Сакан.

Састанку са начелником је присуствовао и Ивица Марчинковић, одборник у СО Котор Варош.

Мени је драго да је коначно једна службена делегација из Хрватске дошла у оваквом саставу да види и сними стварно стање. Имали смо данас прилику видјети људе који граде својим средствима. Потенцирало се да ми само тражимо помоћ, што није истина, и то се данас зорно могло видјети. Имамо инфраструктурне проблеме, чијим би рјешавањем људима омогућили долазак. Знамо сви да је тешко и да је свуда криза, али људима треба пружити минимум. Драго ми је и да смо остварили нормалну сарадњу са Начелником Општине Котор Варош. Морамо радити сви заједно како би свима било далеко лакше“, истакао је Марчинковић.

Ову радну посјету Котор Варошу као успјешну и веома значајну окарактерисао је и Звонко Милас, државни секретар у Средишњој државној канцеларији за Хрвате изван Републике Српске.

Овом посјетом смо показали шта за Владу Републике Хрватске значи хрватски народ, и да је то статус, положај и унапријеђивање свега оног што се зове свакодневни живот Хрвата у Босни и Херцеговини, и то је врх приоритета за нашу земљу. Данас сам овдје и захваљујем свима који су ми указивали да требам доћи у Котор Варош. Драго ми је да овдје постоји оно што се зове сарадња између челника Општине и наших одборника и удружења, као и људи који живе на овом простору. Отвара се могућност повлачења средстава из предприступних фондова Европске уније. Хрватска има једно огромно искуство у процесима повлачења средстава из ових фондова. И сигурно да може, мора и хоће учинити све како би олакшала живот на овим просторима, на начин да обучи прије свега људе, али и да помогне у реализацији пројеката који ће имати за циљ просперитет и добробит свих људи који овдје живе“, казао је Милас.

Помоћник министра одбране Републике Хрватске, Зоран Пиличић, нагласио је да данашња посјета има за циљ унаприједити све односе у Котор Варошу.

Господин Сакан је рекао да ми ту имамо два наша одборника из реда хрватског народа, који управо кроз политички допринос покушавају унаприједити и сарадњу, а и радити на добробити хрватског народа који је ту. Ми знамо да је било страдања и да је велики број порушених стамбених објеката које у догледно вријеме уколико то буде било могуће треба обновити. Наши су људи широм европе расељени и они неколико пута годишње дођу у Котор Варош, и заинтересовани су за једну сарадњу на подручју обнове инфраструктуре и омогућавању неког примарног живота на овом простору. Као што је речено ово је заиста по први пут да овако високо изасланство Републике Хрватске службено дође, што је уједно и порука нама Хрватима поријеклом из Котор Вароша и Хрватима који живе овдје, да Република Хрватска брине и бринуће о њиховом статусу, животу и свему осталом. Тако да на трагу данас изражене добре сарадње, воље и оптимизма ја очекујем да се врло брзо састанемо и у Хрватској и овдје и да видимо који су то неки кључни пројекти које можемо ми из Хрватске помоћи, а сигурно тако и Општина Котор Варош са својим ресурсима“, рекао је Пиличић.

Разговорима са начелником Општине Котор Варош, присуствовао је и Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, изразивши захвалност делегацији из Владе Републике Хрватске која је данас дошла на простор општине Котор Варош и истакао добру сарадњу са општинским властима.

Данас имамо нешто, што можда нисмо имали, а то је сарадња и отвореност Начелника за сарадњу са нашим одборницима. Упознали смо се са проблемима, и то ћемо искористити у наредном периоду да те исте проблеме рјешавамо. Када су у питању пројекти, ја вам већ сад могу рећи да пројекти у Котор Варошу већ крећу. Прво крећемо са пројектом ОПЕК, јуче смо разговарали и о Саудијском фонду, вјерујем да ћемо и то успјети покренути иако је јако тешко. Регионални програм почиње ових дана у Котор Варошу, и већ је одабран извођач за један велики број корисника“, истакaо је министар Чордаш.

Око 2 600 000 КМ ће се инвестирати у овој и сљедећој години у општини Котор Варош, за стамбено збрињавање хрватских, српских и бошњачкох породица које су прогнане или су интерно расeљене, а остале су живјети у Котор Варошу.