Вјерски календар: Данас се слави Света Петка

Празник посвећен Светој Петки, једној до највећих мисионарки хришћанске вере, прославиће данас сви верници Српске православне цркве.
Празник посвећен Светој Петки, једној до највећих мисионарки хришћанске вере, прославиће данас сви верници Српске православне цркве.

Света Петка је заштитница капеле на београдском Калемегдану где се као и сваке године, после литургије у Цркви Ружици која је у непосредној близини, организује литија у којој учествуји верници.

Калемегданска капела Свете Петке саграђена је на извору воде за коју се верује да исцељује очне болести и у њој се, као велика светиња, чува мали прст светитељке.Ово је место ходочашћа, где се сваке године на Петковицу окупљају многобројни верници, посебно жене, јер се у православном свету Света Петка сматра њиховом заштитницом. У крстионици уз капелу Свете Петке обављају се крштења верника уз поштовање изворног хришћанског ритуала – погружавањем.

Празник ће прославити и београдска цркве Свете Петке на Чукаричкој падини и друге многобројне цркве у Србији и другим православним земљама које велико поштовање указују светитељки.

Празник преподобне Параскеве је једна од најчешћих српских слава а СПЦ и православни верници славе га сваке године 27. октобра – 14. октобра према Јулијанском и Богослужбеном календару СПЦ.

Света Петка живела је крајем 10. и почетком 11. века пре поделе хришћанства. Рођена је у Епивату, код Калитракије у Малој Азији, а према записима српског владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња. Њене мошти чуване су у Епивату, а потом у Цариграду, Трнову и поново у Цариграду.

На молбу кнегиње Милице, жене српског кнеза Лазара, мошти светице пренете су потом у Београд.

Данас почивају у румунском граду Јашију, који се сматра великим светилиштем и местом ходочашћа, не само за православне, већ за све који верују у њену моћ исцељења.

На икони се Света мати Параскева представља у женској монашкој одежди, са крстом и миртином гранчицом, симболом мучеништва.