Влада преварила пензионере

Исплата једнократне помоћи пензионерима је почела. Међутим, пензионери који имају најмања примања незадовољни су јер су добили по 30 марака помоћи умјесто обећаних 100 марака. Ипак,премијерка и предсједник Српске увјеравају да све иде по плану.

Исплата једнократне помоћи пензионерима у Републици Српској почела је 24.септембра. За те намјене из буџета је издвојено више од 17,7 милиона марака. Из Владе Српске увјеравају да све иде онако како је планирано и чак обећавају ванредна повећања пензија.

„Оно што је важно је да смо ми у претходном периоду превели исплату пензија на трезор чиме је загарантована редовност и уз то смо успјевали да вршимо повећање пензија тако да смо и ту дошли негдје до 20%. У јануару се очекује редовно усклађивање пензија с обзиром на раст плата и других показатеља а након тога план је да нова влада иде у ново ванредно повећање пензија“, каже Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

Док Влада Српске обећава, пензионери са најнижим примањима незадовољни. Нису, кажу, добили обећани новац. Умјесто 100 марака, колико им је обећано, добили су 30, уз образложење да за остатак новца уложе жалбу. Међутим, нико им није рекао коме да се жале.

„Рекли су да ће бити 100 марака за најмање пензије а ја сам добила 30 марака“.

„Јуче су рекли 50 марака, ја у банку кажу 30 марака а требало је 50 као да имам 850 марака пензију . Идем да видим шта је за ових 20 ако треба да им поклоним ако им треба.“

„Ништа, прави приговор. Коме,никоме не знам“, кажу неки од анкетираних пензионера који су кивни на владу.

Пензионерима који су пензију зарадили у Србији речено је да су управо због тог додатног примања добили умањени износ једнократне помоћи.

„Због тога ми кажу да нисам добила то и сад морам ићи у банку и извадити колико добијам из Србије и доћи поново. Не знам рекли су ми да до петка морам средити јер ако не средим кажу да нема од тога ништа и сви се жале до зла бога“.

Чини се да једнократна помоћ пензионерима, којих се власт обично сјети пред избора, има своју цијену.То је потврдио и предсједник Српске Милорад Додик који је дан прије почетка исплате једнократне помоћи, на предизборном скупу у Слатини, још једном поновио да ће пензионери који добију помоћ морати гласати за СНСД.

„Хоћете да вам исплатимо? Ја вам сада кажем сутра почиње исплата да као људи можете доћи на биралишта и гласати за нас. што би вам другачије давали?  А ако буде све у реду можда ћете добити још једну такву накнаду у децембру а да ли је у реду ја одређујем“, поручује Милорад Додик, предсједник РС.

Додјела овакве врсте помоћи није предвиђена законом о пензијско инвалидском осигурању, што је још једна очита злоупотреба у предизборне сврхе, на коју још нико није реаговао.