Voda neispravna za ljudsku upotrebu

U vodotoku Crvena rijeka ustanovljeno je veoma visoko prisustvo bakterija fekalnog porijekla na mjestu odlaganja klaoničkog otpada i mještani kotorvaroške Mjesne zajednice Maslovare ne mogu koristiti vodu iz ovog vodotoka.
Nizvodno je stanje fekalnih bakterija nešto niže, ali i dalje nekoliko puta veće od dozvoljenog, pokazala je analiza uzoraka vode iz vodotoka Crvena rijeka koju je izvršio Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske.
Nadležna služba Komunalne policije opštine Kotor Varoš izdala je pisano upozorenje na lokalnom području Mjesne zajednice Maslovare da mještani vodu iz vodotoka ne mogu koristiti u bilo kakve svrhe, dok analiza ne dokaže zdravstvenu ispravnost vode.
Svake sedmice će dva puta biti vršeno uzorkovanje vode na ulazu u naselje i ulivanju u vodotok rijeke Kruševica.
Znatan dio pilećeg otpada koji je firma „Jata“ iz Kotor Varoša deponovala na lokalitetu Hrastova kosa završio je u izvorima vode za piće, a iz opštinske Komunalne policije poslat je nalog Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da, posredstvom Instituta za zaštitu zdravlja, izvrši uzorkovanje vode za piće iz vodotoka potoka Crvena rijeka.
Izvor: SRNA