Волонтери Црвеног крста тихи хероји у служби хуманости

Црвени крст Котор Варош је организација која негујући принципе добровољности, хуманости, независности, непристрасности, неутралности, јединства и универзалности, привлачи велики број волонтера различитих генерација.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста представља свјесно поклањање времена, вјештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде, а такође је и одлична прилика за сваку младу особу да стекне нова искуства и пуно тога научи постајући истовремено дио једне велике породице чије чланове повезује жеља да несебично помажу свима онима којима је помоћ неопходна.

„Kоординација и управљање волонтерима је веома сложен, захтјеван и изузетно одговоран посао. У Црвеном крсту годинама предано радимо на континуираном обнављању волонтерске базе, прије свега младих волонтера. Млади волонтери почев од основношколског потом средњошколског узраста расту, уче и сазрјевају у Црвеном крсту кроз најразличитије видове едукација и у добу од 20 до 25 година старости стичу праву зрелост едукованих волонтера који без обзира на своју младост имају за собом велико искуство у раду Организације. Управо на тај начин су припремљени за дјеловање у најразличитијим ситуацијама посебно када је у питању помоћ и збрињавање угроженог становништва. Захваљујући добром раду са младима у претходном дугом периоду, данас у Организацији имамо дивне, младе, паметне људе који раде по јасним упутствима и по строго дефинсаним процедурама Црвеног крста. Ово прије свега, зарад сопствене безбједности (безбједности волонтера која нам је на првом месту), наравно и зарад безбједности корисника наших услуга и пружања што квалитетније услуге крајњим корисницима“, рекла је секретар Санела Кучук.

Поводом новогодишњих празника, уприличено је дружење са волонтерима, члановима и пријатељима Црвеног крста Kотор Варош. Предсједник Одбора г.Петрушић је которварошким хуманитарцима окупљеним под знаком Црвеног крста пожелио срећу на свим животним пољима, честитао Новогодишње и Божићне празнике и изразио им велику захвалност за сваки волонтерски сат.

Овом приликом истакнутим волонтерима у 2022.години уручене су и Захвалнице Црвеног крста Републике Српске. Захвалнице су отишле у руке Сњежане Ђурић, Зорана Тешића, Бориса Вучановића, Иване Прпић, Јоване Петрушић и Анђеле Петрушић који су дали немјерљив допринос развоју и популаризацији волонтеризма у нашем граду.

„ Уз веселу атмосферу и угодне тренутке на измаку ове године, која је за нас била пуна изазова, присјетили смо се неких занимљивих заједничких доживљаја из 2022.године. Уручили смо и дипломе за „волонтере године“, а власници ових престижних признања ООЦK Kотор Варош од данас су: из редова Омладине- Дарија Даниловић, Стефан Kрчић и Kристијан Вишњић, а из редова Подмлатка: Милица Обрадовић, Маја Гламочак и Лука Томић“, рекли су у Црвеном Крсту.