Vozački ispiti bi mogli biti duplo skuplji

Već za dva mjeseca vozački ispiti mogli bi da budu i duplo skuplji ukoliko u Savjetu ministara BiH usvoje Izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja i definišu najnižu cijenu polaganja.

U tome ih podržava i Asocijacija autoškola BiH. Ipak, autoškole u Republici Srpskoj ne žele ni da čuju, a građani se i sada jedva bore.

Još 2007. godine država je umjesto vlasnika autoškola određivala najnižu cijenu vozačkog ispita, pa je kandidata bilo znatno manje. Tome se stalo u kraj prije pet godina. Tada su, kažu u Udruženju za uanpređenje sapbraćaja, dokazali da kvalitet obuke nema veze sa cijenom.

” Ovo poskupljenje samo će odgovarati jednoj maloj grupi ljudi koji jednostavno žele da se i obogate i da dodatno zarade, jer logično je da autoškole ako duplo ode obuka gore, oni kandidatima ne mogu pružiti nešto značajno bolje”, kazao je Milenko Jaćimović iz Udruženja za unapređenje saobraćaja.

Ipak, u Asocijaciji autoškola tvrde suprotno. Što je veća cijena, bolja je, kažu, i obuka. Tvrde da bi bilo najbolje da u svim autoškolama jedan čas košta bar 20 maraka.

“Nema povećanja kvaliteta, jer ne možemo mi to gledati kao paradajz – ujutro svjež, popodne truo, a različite cijene. Obuka se mora unaprijeđivati. Svake godine mora biti bolja i bezbjednije učešće svih nas. A ovako ne može sa cijenom. Ona narodna – koliko para, toliko i muzike”, rekao je Zdravko Ilić,  iz Asocijacije autoškola BiH.

Ako se usvoje Izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja  kojima se propisuje da država definiše najnižu cijenu  polaganja vozačkog ispita, ponovo bi moglo doći do manjka kandidata, kažu u Udruženju. To bi, tvrde, moglo da znači i problem  pri zapošljavanju na mjestima koja podrazumijevaju da ste vozač.