За ново ордење и аутомобиле „искеширано“ 230 хиљада конвертибилних марака

Грађани Републике Српске за куповину ордења, медаља, кожних мапа и два нова путничка аутомобила Предсједника Републике Српске ових дана платиће укупно 226. 740 КМ. Уговор за израду одликовања биће потписан са бањалучком фирмом „Спарта“, док ће у предсједнички возни парк нове четвороточкаше довести „Брчко –гас“.

 

Служба предсједника РС је објавила да су понуде ових фирми биле и једине пристигле на тендере расписане половином марта.

Предсједник РС 16. марта позвао је заинтересоване да доставе понуде за израду 31 ордена, 235 медаља и 300 мапа за повеље. Сребро, позлате, кожа и моарирана свила краљевско плаве боје грађане РС коштаће 135.000 КМ.

Служба је у тендерској документацији прецизно навела шта сваки од ордена треба да садржи, а онда побројала Орден РС на ленти, пет Ордена заставе РС са златним вијенцем у кутији, три Ордена Карађорђеве звијезде РС првог, другог и трећег реда, три Ордена части са златним зрацима, исто толико Ордена части са сребрним зрацима, десет Ордена Његоша првог, другог и трећег реда, шест Ордена крста милосрђа.

За роковнике, меморандуме, коверте, украсне кесе, рекламне кутије за папир, брошуре, календаре, повеље, плакете, визит карте и билтене Предсједник РС спреман је да плати готово 50.000 КМ.

Два аутомобила 92.000 КМ

С друге стране, аутомобили ће од „Брчко-гаса“ бити купљени за око 92.000 КМ и сада ће их у предсједничком возном парку бити укупно 19. Томе треба додати и податак да је продајно-сервисни центар ове компаније у Лакташима 16. јануара прошле године свечано отворио предсједник РС Милорад Додик, који је истакао да је дугогодишњи пријатељ Ђорђа Којића, власника „Брчко Гаса“.

У тендерској документацији је стајало да нове црне металик лимузине, између осталог, морају да имају мотор јачине 150 коњских снага, аутоматски трозонски клима уређај са додатним контролама за климу, систем ваздушних завјеса за путнике, путни рачунар и предња сједишта подесива по висини и са подешавањем за лумбални дио леђа.

Међу предсједничким тендерима у протекла два мјесеца би је актуелан и онај за набавку 98 љетних гума високих перформанси коштати 28.000 КМ. Пнеуматици прве класе, непротектовани, морају бити произведени 2017. године.

Ове године само за прање возила из возног парка у Бањалуци и Лакташима биће потрошено 26.326 КМ са урачунатим ПДВ-ом. Дневно ће за ове услуге тако трошити 72 КМ. Галантности нема краја, па ће возни парк ове институције 2018. године „прогутати“ укупно 395.000 КМ.

Према плану набавки Службе предсједника РС за ову годину, који је потписао генерални секретар Синиша Каран, грађани РС само за трошкове сервисирања и одржавања возила издвојиће  110.000 КМ,  за гориво 190.000 КМ, а за набавку нових аутомобила око 95.000 КМ.

За десет година 24 аутомобила

Служба предсједника РС, од 2007. до краја 2017. године, набавила је 24 аутомобила. Купљено је десет аутомобила „ВW Пассат“, четири „Аудија А6“, један „Ауди А8“, један „Мерцедес“, четири „ВW Голфа“ и четири возила „ВW Поло“.

Возила су плаћена чак 1.715.290 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

Од овог броја возила, 17 се користи, шест је продато и један аутомобил је расходован, подаци су Службе предсједника достављени недавно на посланичко питање у Народној скупштини РС.

Касу Предсједника РС није захватила економска криза његових грађана, па је Служба прошле године имала на располагању 10,7 милиона КМ. Иста цифра наведена је и ове године. Како је РС, према посљедњем попису, избројала 1.170.342 становника, то значи да сваки грађанин за буџет Предсједника РС издваја 9,1 КМ.