За сјечу јелке казне 3.000 КМ

Нелегална сјеча четинарских стабала учестала је пред новогодишње празнике, а будући да се у наредном периоду очекује повећан промет јелкама, контроле нелегалне сјече ће бити појачане.

Како кажу из „Шума РС“, с обзиром на то да празници тек предстоје, очекује се повећан промет четинарским стаблима, а произвођачи податке о промету достављају ресорном министарству до 31. јануара за претходну годину.

Додају да ће из тог разлога у наредном периоду бити појачане контроле, а информације ће бити доступне по завршетку извјештајног периода.

Прецизирали су да је законом предвиђена и новчана казна од 1.000 до 3.000 КМ за предузећа и правна лица која сијеку и прометују дрвеће за новогодишње и друге празнике.

„Изузетак су случајеви када се у подмлађеним шумама врше мјере његе, предвиђене по програмима или када су стабла за ове намјене узгојена у шумским расадницима, шумским чистинама, пољопривредним земљиштима или земљишту испод електро и ПТТ водова“, истичу у „Шумама РС“.

Мишљења у вези са природним и вјештачким јелкама су подијељена, међутим несумњиво се грађани чешће окрећу онима од вјештачких материјала, које могу трајати више од једне сезоне, што не захтијева уништавање стабла.

Продаја јелки увелико је почела, а њихова цијена креће се од пет КМ па до вртоглавих више стотина КМ, а све у зависности од тога колика јој је висина, густина гранчица и од којег је материјала.

(Независне новине)