Забринути мјештани Зеленог вира поново траже камере

Мјештане Зеленог вира забринуле су најаве да ће стационарни радар у њиховом насељу, након три године рада, бити уклоњен.

Становници су се дуго борили да добију камеру која ће снимати бахате возаче на прометном магистралном путу, зато су посебно неповјерљиви када су од надлежних чули да ће радар бити скинут. Бранко Милинковић, који је и сам жртва удеса на овој саобраћајници, подсјећа да је прије камере у њиховом насељу било чак 26 саобраћајних несрећа.

– У фирми која је поставила радаре рекли су ми да ће их искључити, а у Министарству унутрашњих послова РС нису ми одговорили када ће доћи нова камера. Дјеца и родитељи не треба да чекају ни дана, иако не ради школа, овдје је плажа и игралиште које многи посјећују и морају прећи улицу. Позивам зато надлежне да нам хитно обезбиједе саобраћај- говори Милинковић.

Он је и прије неколико година представљао комшије када су се борили за радар у насељу, па каже, од протеста неће бјежати ни овај пут.

– Мене је аутомобил ударио и одбацио двадесет метара, због те несреће сам ослијепио, носим штаке, повријеђена ми је кичма, руке, ноге. Када се деси незгода онда је касно за све. И прошле седмице овдје је возач прошао брзином од 120 километара на час- истиче Милинковић.

У савјету Мјесне заједнице Врбања кажу да су МУП-у РС доставили допис са захтјевом да се хитно обезбиједи нова камера, али да још немају званичних одговора.

– Ако се већ камере морају мијењати, неопходно је што прије поставити другу. Мукотрпно смо радили да добијемо радар у у насељу и не би сада требало да кутија остане празна- рекао је предсједник савјета Душан Јањић.

У МУП-у РС појашњавају да је истекао уговор са предузећем које је поставило кућиште за радарски систем у Зеленом виру, те да ће оно бити уклоњено.

– У циљу безбједности саобраћаја на овој дионици пута, МУП РС ће истовремено инсталирати своје кућиште за радарски систем на наведеној локацији- поручили су из министарства.

За дан 44 прекршаја

Радар у Зеленом виру постављен је крајем 2015. године, након великог инсистирања мјештана због честих удеса. Раније објављени подаци, показују да је у јулу 2016. године на овој локацији било евидентирано 1.366 прекршаја, што значи у просјеку 44 дневно. Дозвољена брзина кретања возила кроз Зелени вир је 40 километара на сат, а радар је најчешће биљежио прекорачење брзине од десет до 20 километара на сат.