Заједно са нама креирајте енергетски сигурну БиХ

Центар за енергију, околину и ресурсе – ЦЕНЕР 21 са задовољством најављује интерактивну радионицу посвећену енергетској сигурности и глобалним енергетским изазовима у 21. вијеку, под називом „Енергетска сигурност – размјена знања“, а која се одржава у оквиру пројекта „Допринос енергетској сигурности (Security of Supply) кроз акцију потицања зелене енергетске транзиције – СоС“.

Радионица ће се одржати у три града (Бања Лука – 05.12.2023., Сарајево – 07.12.2023. и Брчко – 12.12.2023.), а могуће су пријаве из цијеле БиХ. Водитељ радионица је стручњак, Проф. др. Петар Гверо, који има дугогодишње искуство у сектору енергетике и који ће нам помоћи да боље разумијемо енергијске изазове, и теме попут преласка на обновљиве изворе енергије, успостављање сигурнијег снабдијевања електричном енергијом, јачања инфраструктуре, трговине стакленичким гасовима и увођење ,,CBAM-a“ и друге, а са којима ћемо се безупитно суочити у наредним годинама.

Циљ радионица је потакнути међусобну сарадњу и размјену знања између локалних актера (локалних власти, организација цивилног друштва, представника малих и средњих предузећа, академске заједнице и грађана). Ова радионица осмишљена је тако да пружи дубоко разумијевање енергетске сигурности и енергетске транзиције БиХ, те европских и босанскохерцеговачких енергетских политика. Учесници ће имати прилику да дискутују о најновијим дешавањима и глобалним трендовима у енергетском сектору, те да истраже однос између енергетске транзиције и сигурности, са посебним фокусом на анализу савремених сукоба и криза.

Kада грађани и заједнице активно учествују у обликовању енергетских политика и одлука, могу се залагати за одрживије и отпорније енергетске системе, који су мање осјетљиви на поремећаје у снабдијевању или честе промјене у цијенама, те допринијети стварању промјена. Сви учесници ће имати прилику да учествују у креирању структуисаног сета иницијатива које ће се потом заговарати ка вишим нивоима власти. С тим у вези, сваки учесник ће дати свој допринос у креирању нових политика и мијењању тренутног стања енергетског сектора у погледу сигурности, а које се тиче свих нас.

  • У фокусу радионице су кључне теме које се односе на енергетску сигурност, укључујући енергетске политике, Зелену агенду за Западни Балкан и Европски зелени договор, енергетску кризу, зелену енергетску транзицију и прилике за обновљиве изворе енергије у БиХ, питање енергетског сиромаштва и многе друге.

Уколико сте спремни да са нама заједно мијењате будућност, подијелите своја знања/искуства са осталим учесницима или само имате упитнике изнад главе када се спомену наведене теме, онда је ово права прилика за Вас.

Учешће је могуће узети на само једној радионици, с циљем осигуравања што већем броју локалних актера размјену знања и прилику за учествовање у креирању иницијатива ка вишим нивоима власти.

Пријавни образац са информацијама о одржавању радионица је доступан oвдје! Рок за пријаву истиче 5 дана прије сваког од три термина одржавања радионице.

Овај пројекат се имплементира уз подршку регионалног пројекта СМАРТ Балканс – Цивилно друштво за повезан Западни Балкан којег имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) а финансијски подржава Министарство вањских послова Kраљевине Норвешке.

Kонтакт особе за сва додатана питања су Ајла Сијарић (ajla.sijaric@cener21.ba) и Шејла Агановић- Хајдин (sejla.aganovic.hajdin@cener21.ba).