Законски укинути РТВ таксу

Клуб посланика СДС-а у Представничком дому доставио је Парламентарној скупштини БиХ приједлог закона о измјенама закона о јавном радио-телевизијском систему БиХ, којим је предвиђено укидање РТВ таксе.

У приједлогу који потписују Младен Босић, Александра Пандуревић, Ненад Лалић и Момчило Новаковић стоји да се брише дио „РТВ такса је такса на посједовање радио или ТВ пријемника у домаћинству и код правне особе“.

„Досадашњи начин финансирања Јавног РТВ сервиса БиХ, односно енитетских јавних РТВ сервиса је неправедан са становишта дискриминације грађана и различитих начина на који се енитетске правосудне институције односе према обавези плаћања РТВ таксе, односно различите судске праксе.

Осим тога, јавни емитери се нису понашали као сервис свих грађана, него првенствено као сервис појединих владајућих странака у ентитетима, а грађанима и опозиционим странкама које критикују рад власти није била омогућена пропорционална заступљеност у политичким програмима.

Пошто јавни сервиси нису били у служби свих грађана није оправдано да они плаћају њихов рад. Стога приједлог закона предвиђа да јавни сервис БХРТ буде финансиран из буџета БиХ, а да се ентитетски РТВ сервиси финансирају из енитетских буџета“, стоји у образложењу предложених измјена.

Као основни разлог за доношење закона по хитном поступку наведена је потреба за накнадним извршавањем и промјенама у енитетским законима како би се средства за јавне емитере могла планирати за буџете 2019. године. Наводи се да ће приједлог закона, уколико буде усвојен, на снагу ступити 1. јануара 2019. године.