Због великог броја пријава многи малишани „испод црте“

Конкурси за упис дјеце у јавне предшколске установе у РС завршени су у неким општинама, а на њих се пријавило више малишана него претходних година, због чега су многи остали „испод црте“.

Ове године, према ријечима директора јавних вртића у којима је завршена конкурсна процедура, пријављен је много већи број дјеце јасличког узраста, а у неким општинама још није завршен конкурс.

У Центру за предшколско васпитање и образовање Лакташи кажу да је конкурс недавно затворен за јаслички узраст, као и за дјецу од три године па до школског узраста, те да је остало дјеце која нису примљена.

„С обзиром на то да немамо неке капацитете, а сви су тренутно и попуњени, остало је 39 непримљене дјеце у оба објекта. Од тога 32 није примљено у Лакташима и седам у вртићу у Гламочанима“, кажу из Центра.

Истичу да малишани који су остали испод црте иду на листу чекања и у случају да се неко испише или одустане од вртића, позивају се дјеца по основу дужине чекања или броју бодова.

Ни Јавна предшколска установа „Чика Јова Змај“ из Бијељине није имала довољно капацитета да прими све заинтересоване за овај вртић.

„На конкурс је пристигло 126 пријава за редован програм, а примали смо 70 дјеце. Конкурс је био отворен и за продужени боравак, те су укупно за све пристигле 163 пријаве, а примљено је 110 малишана. Нисмо успјели да примимо сву дјецу која су била заинтересована“, каже Славиша Вујановић, директор вртића „Чика Јова Змај“.

Истиче да и поред сагласности оснивача о повећању за 20 одсто није било мјеста за све малишане, те је изразио наду да ће ускоро добити још један објекат на подручју Бијељине.

„Досад је била пракса да примимо сву дјецу која су била заинтересована за боравак у нашем вртићу, али ове године је заинтересованост повећана, а водили смо рачуна да групе буду у складу са законом“, каже Вујановић и напомиње да су овај пут велике гужве биле за јаслички узраст.

Слична ситуација је у предшколској установи „Лариса Шугић“ у Котор Варошу, гдје је на објављени конкурс за 30 слободних мјеста стигло 50 захтјева, што значи да је 20 малишана остало „испод црте“ .

„Ове године имамао нешто више пријављене дјеце, тако да нећемо моћи примити све. Примјећујемо да у јасличким групама има више захтјева него раније, јер од 50 пријава, 22 су биле за јаслице“, кажу из ове предшколске установе.

Највећи ред за јавни вртић је у Бањалуци, гдје је 2.000 дјеце на листи чекања.

Јелена Куртиновић, директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, рекла је за „Независне“ да у Бањалуци још није отворен конкурс, те се нада да ће сада бити једноставнија процедура јер прошле године родитељи нису били најбоље упућени у конкурсну процедуру.

Истиче да је на листи чекања око 2.000 дјеце јер се конкурс расписује за одређена годишта, а има доста захтјева на чекању за годишта за која нису расписали конкурс.

„Из тог разлога немамо довољно капацитета и у Бањалуци недостаје сигурно седам-осам великих објеката, а највеће гужве су у већим и ужим градским мјесним заједницама попут Центра, Обилићева, Лазарева, Старчевице, Борика“, каже Куртиновићева.

www.nezavisne.com