Збогом зимском помјерању казаљки

Како би било да љетње рачунање времена траје заувијек? Данас се завршава велика анкета ЕУ која треба да пружи увид шта грађани о томе мисле.

Готово је извјесно да ће помјерање казаљки бити укинуто, али се не зна када.

Европска унија је своје грађане питала усред врућег љета да ли желе да задрже преласке с љетњег на зимско рачунање времена. И ако не желе, које рачунање желе задржати: оно зимско или љетње?

Многи грађани Европске уније су ову идеју прихватили оберучке. Око два милиона њих се укључило у онлајн расправу на страницама Европске комисије која је започела 4. јула, а завршава данас, 16. августа. Да ли је то почетак нове ере?

Михаел Тојрер је у то убијеђен.

„Сигуран сам да ће пребацивање с љетњег на зимско рачунање времена и обратно бити укинуто. Само још није сигурно када“, каже овај посланик њемачких Либерала у Бундестагу који се раније, током мандата у Европском парламенту, залагао за укидање помјерања казаљки.

Тојрер сања вјечно љето и увјерен је да укидањем два рачунања времена ЕУ може само бити на добитку. „Ова иницијатива би могла да ојача јединство унутар Уније. Некоординисане промјене времена унутар ЕУ би биле штетне за заједничко тржиште, али и путовања и комуникацију. Када би свака нација за себе одлучила хоће ли остати при промјени или не, то би изродило хаосом“, сматра либерални политичар.

Али пут до промјене је дуг и трновит. Поготово када се ради о ЕУ. Вредновање резултата испитивања ће потрајати, поручује канцеларија Европске комисије у Берлину. И стручњаци још морају да дају своје мишљење прије него што Европска комисија донесе препоруку.

Већ је сада јасно да промјене рачунања времена у шестомјесечном ритму не испуњавају циљ због којег је уведена. Уштеда енергије је занемарива, признаје и Европска комисија. Умјесто тога директни ударац на биоритам грађана изазива потешкоће са спавањем, нервозу и проблеме с концентрацијом.

Али друго питање је хоћемо ли вјечно остати при љетњем или зимском рачунању времена? Одговор није лак. У прилог љетњем рачунању говори да један сат дневног свјетла више омогућује више времена за радове на пољу. Школарци и радници би могли још по дану стићи кућама, а и спортска такмичења би мога бити одржавана касније.

Цијела ЕУ помјера казаљке заједно још од 1996, у Њемачкој је љетње рачунање времена уведено 1980. Од тада се посљедње недјеље у марту сат помјера унапријед, а посљедње недјеље у октобру уназад.